Θεραπεία λευχαιμίας με ψυχρό πλάσμα

Αποτελεσματική θεραπεία για τη λευχαιμία μπορεί πιθανότατα να προσφέρει το ηλεκτρικά φορτισμένο δηλαδή αέριο (ψυχρό πλάσμα) που χρησιμοποιείται ήδη στις hi-tech τηλεοράσεις.  Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μηχανικής Λέιζερ και Πλάσματος στο Πανεπιστήμιο Old Dominion στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι καρκινικά κύτταρα τα οποία ελήφθησαν από ασθενείς με λευχαιμία πέθαιναν όταν έρχονταν σε επαφή με ψυχρό πλάσμα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ιονισμένο αέριο (ψυχρό πλάσμα) θέτει σε λειτουργία τον μηχανισμό «αυτοκαταστροφής» των καρκινικών κυττάρων αφήνοντας την ίδια στιγμή ανέπαφα τα υγιή κύτταρα γύρω τους. Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως το ψυχρό πλάσμα μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία και ενάντια σε ιούς όπως του κοινού κρυολογήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Μούνιρ Λαρούσι, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα είναι δυνατόν στο μέλλον να αναπτυχθεί ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό της αιμοκάθαρσης στο οποίο το αίμα των ασθενών με λευχαιμία θα περνά μέσα από ψυχρό πλάσμα ώστε να «εξολοθρεύονται» τα καρκινικά κύτταρα.

Καθαρίζει τα καρκινικά κύτταρα

Ο καθηγητής Λαρούσι σημείωσε ότι «η λευχαιμία αποτελεί την πιο συχνή παιδική μορφή καρκίνου– αφορά τον έναν στους τρεις παιδικούς καρκίνους. Παρότι υπάρχει ακόμη πολλή επιστημονική δουλειά που πρέπει να γίνει, φανταζόμαστε ότι μελλοντικά θα είναι δυνατή η δημιουργία ενός μηχανήματος παρόμοιου με εκείνο που χρησιμοποιείται στην αιμοκάθαρση στο οποίο το αίμα θα υφίσταται θεραπεία με χρήση πλάσματος χαμηλής θερμοκρασίας».

Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Physics D: Applied Physics», εξέθεσαν κύτταρα λευχαιμίας σε ψυχρό πλάσμα επί τέσσερα λεπτά. Όπως είδαν, τα κύτταρα πέθαναν μέσα σε 12 ώρες από την έκθεσή τους στο ιονισμένο αέριο.

Εκτιμάται ότι το ψυχρό πλάσμα παράγει πολύ δραστικά μόρια τα οποία αλληλεπιδρούν με τα καρκινικά κύτταρα. Με δεδομένο ότι τα καρκινικά κύτταρα προσλαμβάνουν περισσότερα μόρια από το αίμα σε σύγκριση με τα υγιή, είναι επόμενο να επηρεάζονται περισσότερο από το πλάσμα και τελικώς να πεθαίνουν.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να προχωρήσουν σε πιο αναλυτικές μελέτες σχετικά με το πώς τα υγιή ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια επηρεάζονται από το πλάσμα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η «ψυχρή» θεραπεία δεν θα έχει τοξικές παρενέργειες.

 

Δείτε επίσης