Ο Κώστας Καζάκος σκηνοθετεί και ερμηνεύει Μπρεχτ

Το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», παρουσιάζεται φέτος στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και ερμηνεία του ίδιου στο ρόλο του γαιοκτήμονα Πούντιλα.

Αφηγητής τραγουδιστής της παράστασης, ο Διονύσης Τσακνής.

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και ωριμότερα έργα του δραματουργού, το οποίο έγραψε στην εξορία. Καθώς προελαύνουν τα χιτλερικά στρατεύματα, ο Μπρεχτ αυτοεξορίζεται. Μετά τη Δανία και τη Σουηδία, όπου γράφει το 1939 τη «Μάνα Κουράγιο» και τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν», φτάνει το 1940 στη Φινλανδία. Εκεί τον φιλοξενεί στο κτήμα της η συγγραφέας Χέλλα Βουολιγιόκι, της οποίας πολλά αφηγήματα μιλούν για την αγροτική ζωή και τους γαιοκτήμονες της Φινλανδίας. Από αυτά τα κείμενα αντλεί ο Μπρεχτ την έμπνευση για το έργο του Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι και βέβαια από την επαφή του με το φινλανδικό τοπίο, που είναι έντονο στο έργο.

Ιστορίες βασισμένες στα λαϊκά αναγνώσματα ενός λαού, που μέσα από το χιούμορ, τη συγκίνηση, τη σκληρότητα και τον λυρισμό, αναδεικνύουν την καθολικότητά και τη διαχρονικότητά τους.

Η μετάφραση του έργου είναι του Οδυσσέα Νικάκη, η μουσική του Διονύση Τσακνή, τα σκηνικά-κοστούμια φιλοτέχνησε ο Φαίδων Πατρικαλάκης, τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νίκος Μόσχοβος, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Χανιωτάκης, Χριστιάνα Μαντζουράνη, Μαρία Τζάνη, Γεωργία Καλλέργη, Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Εύα Βάρσου, Γιάννης Γούνας.

Δείτε επίσης