Νανοσωματίδια χρυσού για διάγνωση Aids και προστάτη

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα φθηνό τεστ που βασίζεται σε νανοσωματίδιδα χρυσού και μπορεί να ανιχνεύσει ιούς (όπως για παράδειγμα ο ιός HIV του AIDS ακόμη και όταν το ιικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό) καθώς και κάποιους καρκίνους όπως ο καρκίνος του προστάτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, το νέο τεστ είναι πολύ ευαίσθητο και πολύ πιο φθηνό σε σύγκριση με τα υπάρχοντα, δίνοντας υπόσχεση για μια καλύτερη διάγνωση και θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο τεστ θα μπορούσε να υποστεί αλλαγές ώστε να ανιχνεύει ασθένειες όπως είναι η λεϊσμανίαση, η φυματίωση, η ελονοσία αλλά και τη σηψαιμία.

Νανοσωματίδια χρυσού

Το τεστ που παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology» βασίζεται σε χρήση νανοσωματιδίων χρυσού και δίνει γρήγορα αποτέλεσμα, ορατά δια γυμνού οφθαλμού (το δείγμα γίνεται μπλε όταν το αποτέλεσμα είναι θετικό και κόκκινο όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό). «Η προσέγγισή μας έχει περισσότερη ευαισθησία, δεν απαιτεί τη χρήση εξεζητημένων εργαλείων και μηχανημάτων και είναι δέκα φορές φθηνότερη σε σύγκριση με τις υπάρχουσες» ανέφερε η δρ Μόλι Στίβενς που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

H εξέταση αφορά ανάλυση του ορού του αίματος –  ενός διάφανου υγρού που εξάγεται από τα δείγματα αίματος – για ύπαρξη ειδικών βιοδεικτών που συνδέονται με διαφορετικές ασθένειες.

Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον ιό HIV του ΑΙDS το τεστ αναζητά έναν βιοδείκτη του ΗΙV που ονομάζεται p24. Eάν ο p24 εντοπιστεί στον ορό του αίματος, ακόμη και σε πάρα πολύ μικρές συγκεντρώσεις, κάνει τα χρυσά νανοσωματίδια να δημιουργούν συσσωματώσεις σε μη φυσιολογικά μοτίβα – έτσι το υγρό γίνεται μπλε. Όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και δεν ανιχνεύεται η ύπαρξη του p24 τότε να χρυσά νανοσωματίδια διαχωρίζονται σε μικρές σφαίρες που δίνουν κόκκινο αποτέλεσμα.

Πιο ευαίσθητο το τεστ στη διάγνωση του Aids

Σύμφωνα με τη δρα Στίβενς το συγκεκριμένο τεστ είναι πιο ευαίσθητο από τα καλύτερα τεστ που υπάρχουν σήμερα για την ανίχνευση του HIV. «Στα πειράματά μας το νέο τεστ ανίχνευσε τον HIV σε επίπεδα τόσο χαμηλά ώστε να μην είναι δυνατή η ανίχνευσή τους με τα υπάρχοντα τεστ της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR) – τα οποία και θεωρούνται σήμερα ως ο χρυσός κανόνας για τη διάγνωση του HIV».

Το τεστ χρησιμοποιήθηκε και για τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη μέσω της ανίχνευσης του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Prostate Specific Antigen, PSA). Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν μικροσκοπικά χρυσά αστέρια «φορτωμένα» με αντισώματα τα οποία προσδένονταν στο PSA και δημιουργούσαν ένα ασημί περίβλημα, το οποίο μπορούσε να ανιχνευθεί κάτω από το μικροσκόπιο. Η ερευνήτρια τόνισε ότι το τεστ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στην περίπτωση του καρκίνου ανιχνεύοντας εγκαίρως δείκτες ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα που μαρτυρούν υποτροπή μετά από αφαίρεση κάποιου όγκου.

 

Δείτε επίσης