Ο Γιαν Φαμπρ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο 26χρονος Φλαμανδός καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ θα άλλαζε τα όρια στο τι σημαίνει παράσταση. Συνέδεσε το θέατρο, το χορό και την περφόμανς προσφέροντας νέες διαδρομές αντίληψης στο κοινό με τα έργα «Δύναμη της Θεατρικής Τρέλας» και «Αυτό είναι θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι». Στο πρώτο διάλυσε και τις συμβάσεις του θεάτρου αποθεώνοντας τις παλιές δόξες του. Προτείνοντας τη δυναμική ενός καινούργιου, σύγχρονου θεάτρου που δεν εμπιστεύεται την ψευδαίσθηση. Το δεύτερο μια εγκατάσταση με εικαστικές αναφορές προτείνει μία διείσδυση σε έναν άλλο χρόνο, όπου επιτρέπει στο θεατή να βιώσει το θέαμα, απελευθερωμένος από τη σύμβαση της αφήγησης.

Τριάντα χρόνια μετά ο εικαστικός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης θεάτρου, χορογράφος και σχεδιαστής Γιαν Φαμπρ αναβιώνει αυτές τις παραστάσεις προσφέροντας μία αντίστιξη του τότε με το σήμερα. Αυτό το σημαντικό υλικό θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής με τον Φαμπρ και την ομάδα του «Troubleyn Ensemble» να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς αμοιβή. Ως μία κίνηση προσφοράς στο ελληνικό κοινό, αυτή την περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται στο χαράκωμα της διεθνούς κρίσης.

Λίγες ώρες πριν δώσει τις τελευταίες εντολές ο Γιαν Φαμπρ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Τύπου απαντώντας σε ερωτήσεις που δεν αφορούσαν αποκλειστικά την τέχνη.

«Εικοπλάστη, εικονοκλάστη και ανατροπέα» καλλιτέχνη όπως χαρακτήρισε τον απεριόριστο στην έκφραση καλλιτέχνη η τεχνοκριτικός Κατερίνα Κοσκινά που η συνεργασία της ήταν πολύτιμη στο να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι παραστάσεις στην Ελλάδα. Μία από τις παραμέτρους που ο Φαμπρ βρίσκεται συχνά στη χώρα μας είναι σύμφωνα με την τεχνοκριτικό ότι έχουν σημασία στο έργο του η ελληνική παιδεία, ο λόγος και η μυθολογία. Όπως μας ενημέρωσε η Κατερίνα Κοσκινά ένας ανώνυμος δωρητής, Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Βέλγιο, ανέλαβε τα έξοδα για να έρθει στην Ελλάδα ο καλλιτέχνης και η ομάδα του.

«Πρέπει να ανακαλύψουμε τι σημαίνει καλοσύνη, σεβασμός απέναντι στον άλλον» θεωρεί ως πρωτεύον ο Φαμπρ που παρομοιάζει τη δυναμική που αναβλύζουν τα έργα του όπως το ταξίδι των σολομών ενάντια στο ρεύμα των ποταμών.

Για τη θεατρική παραγωγή την εποχή της κρίσης έχει διαπιστώσει πως ένα μεγάλο κομμάτι της αφορά τη ψυχαγωγία. Όσο για τη νέα γενιά έχει ξεχωρίσει πολλά ταλέντα όμως τα διακρίνει ένας συντηρητισμός.

«Ο χρόνος είναι ένα βασικό αρχιτεκτονικό δομικό στοιχείο με το οποίο δουλεύω» είπε ο Φαμπρ σε ερώτηση για τη διάρκεια των έργων του (το «Αυτό είναι θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι» διαρκεί οκτώ ώρες και η «Δύναμη της Θεατρικής Τρέλας» τέσσερις ώρες).

«Δεν είναι δυνατόν να είναι πιο σύντομα. Αυτές οι παραστάσεις έχουν την ιδέα του χρόνου και της επανάληψης. Με ενδιαφέρει η εξάντληση ενός δρωμένου που αλλάζει σταδιακά» συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης για τον καλλιτέχνη η σχέση με την πραγματικότητα: «Φέρνουμε την καθημερινότητα στη σκηνή με διαφορετικό τρόπο. Κάτι που πραγματοποίησα ξεκινώντας την παρουσίαση μιας εργάσιμης μέρας που τη διαδέχονται οι καθημερινές πράξεις. Δεν χρησιμοποίησα πλασματικό χρόνο αλλά πραγματικό». Ενώ θεωρεί σημαντική την παρουσία του στην Ελλάδα επειδή στη χώρα μας γεννήθηκε το μεγάλο θέατρο και υπάρχει «ενεργειακό πεδίο στον τομέα του θεάτρου». Ακόμα ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει μία παράσταση 24ωρης διάρκειας με θέμα την ελληνική τραγωδία και το τι σημαίνει κάθαρση.

Στην χώρα του υπάρχει μία δυσαρέσκεια σε πολλά στρώματα της κοινωνίας. «Δεν διδασκόμαστε από την ιστορία δυστυχώς και έχουν ανέβει τα ποσοστά της ακροδεξιάς» είπε και πρόσθεσε ότι είναι σημάδι πως έρχονται «επικίνδυνοι καιροί». Όμως δεν ενστερνίζεται ότι «η βία στη βία» είναι λύση. Εκείνο που μπορεί να προσφέρει αυτή την εποχή όπως είπε είναι να «εργάζομαι για την ομορφιά υπέρ της κοινωνίας». Ενώ συλλογικά πρέπει να ανακαλύψουμε «τι σημαίνει καλοσύνη, σεβασμός απέναντι στον άλλον».

Όπως ανακοίνωσε χθες η Κατερίνα Κοσκινά με τον Γιαν Φαμπρ ετοιμάζει μία έκθεση. Η έκθεση θα συνιστά την παρουσίαση και την καταγραφή του έργου του καλλιτέχνη στο χώρο των εικαστικών. Θα περιλαμβάνει μακέτες έργων του και φιλμ του Φαμπρ από τη δεκαετία του 1970.

Τετάρτη και Πέμπτη 14 και 15 Νοεμβρίου 2012 παρουσιάζεται η «Δύναμη της Θεατρικής Τρέλας». Πρόκειται για αναβίωση της πρώτης παραγωγής του 1984 σε ιδέα, κείμενα, σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμούς του Γιαν Φαμπρ. Στο έργο ο καλλιτέχνης επιλέγει τη στιγμή-κλειδί στην ιστορία της θεατρικής ψευδαίσθησης, τη δημιουργία του Βάγκνερ «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» και τη συνδυάζει με το παραμύθι του Άντερσεν «Τα Καινούργια Ρούχα του Βασιλιά».

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 θα παρουσιαστεί «Το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι», αναβίωση του 1982. Το έργο περιέχει αναφορές στον Τζούλιαν Σνάμπελ και στον Γιάννη Κουνέλλη, αλλά και στοιχεία από τον κόσμο του Φαμπρ. Σε πολλές σκηνές οι ηθοποιοί συνθέτουν ζωντανούς πίνακες και μυούν το κοινό, όπως σημειώνεται στη μαγεία του συγγραφέα-σκηνοθέτη, στη σχέση του με το θέατρο και στην πίστη του ότι «η πρόκληση ωριμάζει τη συνείδηση». Και στα δύο έργα συμμετέχουν ηθοποιοί-χορευτές από όλο τον κόσμο (Γάλλοι, Ιταλοί, Έλληνες, Βέλγοι, Ολλανδοί, Κροάτες και Αυστραλοί). Και οι δύο παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας και δεν συνιστώνται για ηλικίες κάτω των 16 ετών.

Δείτε επίσης