Το σεξ φέρνει ευτυχία, χωρίς νόημα το facebook

sex-facebook11Μια πρόσφατη έρευνα που έκαναν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Canterbury, στη Νέα Ζηλανδία, είχε στόχο να αξιολογήσει 30 καθημερινές δραστηριότητες με βάση την ευχαρίστηση, την συμβολή τους στο αίσθημα της ευτυχίας και το νόημα που έχουν στη ζωή. Οι ερωτήσεις που έκαναν οι ψυχολόγοι ήταν τρεις: 1. Ποια δραστηριότητα σας αρέσει περισσότερο; 2 Ποια δραστηριότητα συμβάλλει στην ευτυχία σας; 3 Ποια δραστηριότητα έχει νόημα στη ζωή σας;

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από τις απαντήσεις, το σεξ και τα πάρτι είναι δύο από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες της ζωής οι οποίες συμβάλουν στην ευτυχία μας – κι αυτό ήταν αναμενόμενο. Μετά όμως άρχισαν οι εκπλήξεις. Ορισμένες δραστηριότητες, που απασχολούν νυχθημερόν πολλούς από μας, δεν φαίνεται να μας «γεμίζουν» διόλου: η ενασχόληση με το Facebook, τα SMS και τα email αναδείχθηκαν ως μερικές από τις πράξεις της καθημερινότητας που δεν έχουν καμία σχέση με την ευτυχία μας!

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής της Ψυχολογίας Κάρστεν Γκριμ, με επιβλέποντα τον καθηγητή Ψυχολογίας δρα Σάιμον Κεμπ, απέστειλε δεκάδες SMS για να πραγματοποιήσει την έρευνά του. «Έστελνα SMS στους εθελοντές τρεις φορές την ημέρα επί μία εβδομάδα, ρωτώντας τι κάνουν και πως αισθάνονται γι’ αυτό», δήλωσε ο κ. Γκριμ. «Το ποσοστό των απαντήσεων που έλαβα ήταν εξαιρετικά υψηλό – έφτασε το 97% και αφορούσε όλες τις ώρες της ημέρας, οπότε είχα άφθονο υλικό για να επεξεργαστώ».

Το σεξ ήρθε πρώτο όσον αφορά την συνεισφορά του στην ευχαρίστηση και στην ευτυχία, ενώ τα πάρτι κατέλαβαν την δεύτερη θέση, αν και τα πάρτι στην ερώτηση αν έχουν κάποιο «νόημα» πήραν χαμηλή βαθμολογία. Αντιθέτως, η φροντίδα των άλλων και ο εθελοντισμός, καθώς και ο διαλογισμός και η ενασχόληση με τη θρησκεία είχαν περισσότερο νόημα για τους εθελοντές, ενώ υψηλή βαθμολογία πήραν και στην συμβολή τους στην ευτυχία.

Στο άλλο άκρο των βαθμολογιών, το πλύσιμο, το ντύσιμο και η φροντίδα του σπιτιού και του εαυτού μας βρέθηκαν στην τελευταία δεκάδα της γενικής κατάταξης, με τις αρρώστιες να είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί.

Σεξ – Facebook: 29 – 0

Το μεγάλο απρόσμενο, όμως, ήταν το Facebook που φάνηκε να έχει τη μικρότερη συμβολή στην ευτυχία μας και το μικρότερο νόημα απ’ οτιδήποτε κάνουμε και γενικώς. Το  μόνο, μάλιστα, χειρότερο που υπάρχει από το Facebook είναι οι ασθένειες, σύμφωνα με τις απαντήσεις. Ενώ λοιπόν το σεξ παίρνει τη πρώτη θέση όσον αφορά τη συμβολή στην ευτυχία, το Facebook παίρνει την 29η από ένα σύνολο 30 δραστηριοτήτων. Χαμηλή βαθμολογία στις κατηγορίες της ευχαρίστησης και της ευτυχίας πέτυχαν και τα SMS, τα email και γενικότερα η ενασχόληση με το internet.

«Η ευτυχία και η ευεξία είθισται να αξιολογούνται σε συνάρτηση με οικονομικούς δείκτες, αλλά είναι καλά τεκμηριωμένο ότι δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν όλα με την οικονομική κατάσταση», είπε ο κ. Γκριμ, ο οποίος παρουσίασε την έρευνά του σε διάλεξη στο πανεπιστήμιο. «Αν ο καθένας μας μπορέσει να αναζητήσει την ευτυχία μέσα στα μικρά πράγματα της καθημερινότητας, η ζωή του και η ευεξία του θα βελτιωθούν σημαντικά».

Οι δραστηριότητες της ευτυχίας και της δυστυχίας

Οι 10 δραστηριότητες που μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους είναι (κατά φθίνουσα σειρά):

1. Το σεξ

2. Τα πάρτι

3. Η φροντίδα των άλλων και ο εθελοντισμός

4. Ο διαλογισμός και η ενασχόληση με θρησκευτικές δραστηριότητες

5. Η φροντίδα των παιδιών και το παιχνίδι μαζί τους

6. Η μουσική

7. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και συζητήσεις

8. Η ενασχόληση με τα χόμπι και τις τέχνες

9. Τα ψώνια

10. Τα βιντεοπαιχνίδια

Οι 10 δραστηριότητες που συντελούν λιγότερο στην ευτυχία μας είναι (κατά φθίνουσα σειρά):

1. Οι ασθένειες

2. Το Facebook

3. Οι δουλειές του σπιτιού

4. Η μελέτη (το διάβασμα για σπουδές)

5. Η αποστολή SMS και email

6. Τα μαθήματα (σε σχολείο ή πανεπιστήμιο)

7. Η εργασία επί πληρωμή

8. Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

9. Η ενασχόληση με το Ίντερνετ και το κομπιούτερ

10. Το πλύσιμο, το ντύσιμο και η προσωπική φροντίδα

Δείτε επίσης