Ο τοκετός δεν επιταχύνεται από το σεξ

τοκετόςΧρόνια τώρα, οι έγκυες γυναίκες που ήθελαν να επιταχύνουν τον τοκετό, βασίζονταν σε μία παραδοσιακή μέθοδο: το σεξ. Όμως μία νέα μελέτη δείχνει ότι το σεξ κατά πάσα πιθανότητα δεν επηρεάζει την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η  μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Βρετανική Επιθεώρηση Μαιευτικής-Γυναικολογίας» (BJOG).

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Malaya, στη Μαλαισία, χώρισαν περίπου 1.100 έγκυες γυναίκες σε δύο ομάδες, ενθαρρύνοντας εκείνες της πρώτης ομάδας να κάνουν συχνά σεξ με στόχο να επιταχύνουν τον τοκετό. Στις υπόλοιπες εθελόντριες είπαν πως αν ήθελαν μπορούσαν να κάνουν σεξ, διότι είναι ασφαλές, αλλά είναι άγνωστη η πιθανή επίδρασή του στον τοκετό.

Όλες οι γυναίκες διήνυαν την 35η έως 38η εβδομάδα της κύησης (η εγκυμοσυνη διαρκεί 40 εβδομάδες). Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις εθελόντριες τους έως ότου γέννησαν, για να καταγράψουν πόσο θα διαρκούσε κάθε κύηση και εάν θα χρειάζονταν τελικά ιατρικές παρεμβάσεις για να αρχίσει ο τοκετός ή θα γεννούσαν φυσιολογικά.

Το 85% των γυναικών της πρώτης ομάδας ακολούθησαν τη σύσταση των ερευνητών και έκαναν σεξ τρεις φορές κατά μέσον όρο έως ότου γεννήσουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις εθελόντριες της δεύτερης ομάδας ήταν 80%, αν και έκαναν σεξ δύο φορές κατά μέσον όρο μέχρι να γεννήσουν.

Η πρόκληση τοκετού, όμως, ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες: 22% για την ομάδα που ενθαρρύνθηκε να κάνει σεξ και 20,8% για την άλλη ομάδα – μία διαφορά τόσο μικρή, ώστε μπορεί και να είναι τυχαίο εύρημα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον, και στις δύο ομάδες η μέση διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν 39 εβδομάδες. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι με ή χωρίς σεξ, δεν υπάρχει διαφορά στον χρόνο που διαρκεί ο τοκετος, γράφουν οι ερευνητές.

Το σεξ δεν μεταβάλλει την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Από την πλευρά του, ο δρ Τζόναθαν Σάφιρ, από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο ο οποίος έχει μελετήσει επισταμένα για τις λαϊκές δοξασίες για τον τοκετό, εκτιμά ότι τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την επιστημονική άποψη πως το σεξ δεν επιταχύνει τον τοκετό.

«Αν και η νέα μελέτη είναι η πρώτη προσπάθεια να καταγραφεί προσεκτικά η συσχέτιση σεξ και τοκετού, ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες στις οποίες οι γυναίκες κλήθηκαν να θυμηθούν τις σεξουαλικές εμπειρίες τους στη διάρκεια της κυήσεως», είπε.

Και πρόσθεσε: «Τουλάχιστον η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το σεξ είναι ασφαλές κατά το τέλος της κύησης, εφ’ όσον βεβαίως δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη γι’ αυτό».

Δείτε επίσης