Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας (13-16 Δεκεμβρίου 2012)

Για μια ακόμη χρονιά, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), από τις 13 έως τις 16 Δεκεμβρίου. Στόχος του Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το ΕΙΕ σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, το Ινστιτούτο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ και το Βρετανικό Συμβούλιο, είναι η εξοικείωση μικρών και μεγάλων με τις έννοιες, τη μεθοδολογία και τα μυστικά της επιστημονικής σκέψης, καθώς και τις εφαρμογές της έρευνας στην καθημερινή ζωή.

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ερευνητές θα μιλήσουν για τις τεχνολογίες αιχμής, ενώ ειδικοί της επικοινωνίας της επιστήμης θα αναδείξουν τη σύνδεση επιστήμης και κοινωνίας. Μετά την επιτυχία του προηγούμενου Φεστιβάλ του 2011, καθώς και την μεγάλη συμμετοχή στη Βραδιά Ερευνητή που πραγματοποιήθηκε φέτος τον Σεπτέμβριο στο ΕΙΕ, το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ διευρύνθηκε και θα περιλαμβάνει ποικίλες πρωινές και απογευματινές δραστηριότητες για την προβολή της έρευνας και τεχνολογίας στο ευρύ κοινό.

Οι πρωινές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν εργαστήρια, επιστημονικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά-θεατρικά δρώμενα, κατασκευές, επισκέψεις στα εργαστήρια του ΕΙΕ, απευθύνονται κυρίως σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Οι απογευματινές παρουσιάσεις θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών συζητήσεων και απευθύνονται σε νέους επιστήμονες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και στο ευρύ κοινό.

Επίσης θα επαναληφθεί και η επιστημονική θεατρική παράσταση «CSI Science – Έγκλημα στο Εργαστήριο», ύστερα από την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε στη Βραδιά του Ερευνητή 2012. Ακόμα, οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από προβολές επιστημονικών ταινιών σε συνεργασία με το Κέντρο CAID, καθώς και ζωντανό μουσικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ξεναγηθούν στα διάφορα Εργαστήρια του ΕΙΕ, καθώς επίσης στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο και στο Υπολογιστικό Κέντρο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (EKT). Oι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2012 που θα γίνονται στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ, θα μεταδίδονται ζωντανά, με την υποστήριξη του ΕΚΤ, στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/events/live.

Δείτε επίσης