Το κάπνισμα χειροτερεύει το hangover

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα επιδεινώσει το hangover, μετά από μια νύχτα κατάχρησης αλκοόλ. Προς το παρόν δεν υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Hangover αποκαλείται η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι κάποιος που ξυπνά έπειτα από μία νύχτα μέθης.  Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ανακατωμένο στομάχι, άσχημη γεύση στο στόμα και πονοκέφαλος.

Όπως αναφέρεται στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs, ερευνητές από το Κέντρο Μελετών για το Αλκοόλ και την Εξάρτηση του Πανεπιστημίου Μπράουν ζήτησαν από 113 φοιτητές να τηρήσουν ένα ημερολόγιο οκτώ εβδομάδων, καταγράφοντας τις συνήθειές τους ως προς το αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και τυχόν συμπτώματα hangover. Όταν έκαναν κατάχρηση αλκοόλ (περίπου 6 κουτάκια μπίρα σε μια ώρα) όσοι κάπνιζαν, είχαν χειρότερο hangover.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές ενός πανεπιστημίου στις μεσοδυτικές πολιτείες κατέγραψαν τον αριθμό των ποτών που ήπιαν, των τσιγάρων που κάπνισαν και τα συμπτώματα του hangover (στα οποία περιλαμβάνονταν η αίσθηση ασυνήθιστης κόπωσης, ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η δυσκολία συγκέντρωσης). Στη συνέχεια οι ερευνητές υπολόγισαν τη συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα, ώστε να διαπιστώσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ενώ συνυπολόγισαν το βάρος και το διάστημα χρόνου που ο κάθε φοιτητής έπινε αλκοόλ.

Αναλύοντας τα στοιχεία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο είχαν καπνίσει την προηγούμενη ημέρα τόσο αυξανόταν η αίσθηση και η σοβαρότητα του hangover την επομένη, αλλά μόνο όταν είχε συμπέσει και η κατάχρηση αλκοόλ, δηλαδή 110 mg/dl αλκοόλ στο αίμα ή και περισσότερο (ποσότητα ίση με έξι κουτάκια μπίρα σε μια ώρα).

Πιθανή αιτία η νικοτίνη

Οι ερευνητές δε μπορούν ακόμη να αιτιολογήσουν τον συσχετισμό του hangover με το κάπνισμα, αλλά η μελέτη υπονοεί ότι μπορεί να αποδίδεται στην φαρμακολογική επίδραση της νικοτίνης που βρίσκεται στο τσιγάρο με το νευρικό σύστημα.

Η Δρ Νταμαρις Ρονσοου εκ των συγγραφέων της μελέτης εξηγεί ότι «με τον ίδιο αριθμό ποτών, οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι πιθανότερο να έχουν hangover ή πιο έντονα συμπτώματα. Εξάλλου, το ίδιο το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο hangover. Άρα αυξάνεται έτσι κι αλλιώς η πιθανότητα να υπάρχει άμεση επίδραση του καπνίσματος με το hangover».

Δείτε επίσης