Κρυοκαυτηριασμός: Μια νέα τεχνική κατά του καρκίνου

Μια καινούργια τεχνική κατά του καρκίνου, που ονομάζεται κρυοκαυτηριασμός, αναπτύχθηκε από ειδικούς της εταιρείας IceCure Medical με έδρα στο Ισραήλ και δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε 30 ασθενείς. Στο πλαίσιο της νέας μεθόδου χρησιμοποιείται μια βελόνα η οποία έχει ψυχθεί στους -170 βαθμών Κελσίου, με χρήση υγρού αζώτου.

Η «κατεψυγμένη» βελόνα  – εισάγεται επανειλημμένα στους καρκινικούς όγκους του μαστού και τους μετατρέπει σε μπάλες από πάγο. Η διαδικασία δεν απαιτεί αναισθησία και ολοκληρώνεται μέσα σε 15 λεπτά. Μπορεί να αποτελέσει καλύτερη εναλλακτική σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της χειρουργικής επέμβασης η οποία απαιτεί παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο ως και για μία εβδομάδα ενώ είναι πιθανό να αφήσει και ουλές στον μαστό.

Κατά τον κρυοκαυτηριασμό, ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει το μέγεθος της παγωμένης μπάλας που δημιουργεί με τη βελόνα ώστε να διασφαλίσει ότι έχει καταφέρει να παγώσει ολόκληρο τον όγκο

Σύμφωνα με τους δημιουργούς ο κρυοκαυτηριασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καρκινικούς όγκους με μέγεθος ως και μιας μπάλας του γκολφ.

Το κρύο δρα όπως η αναισθησία

«Εχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουμε τη θερμότητα για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων όπως αυτά του μαστού. Ωστόσο η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να είναι άκρως επώδυνη με δεδομένο ότι το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της IceCure Χέζι Χίμελφαρμπ και προσέθεσε: «Το κρύο δρα όπως η αναισθησία και έτσι οι ασθενείς αισθάνονται ελάχιστο ή και καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή μετά από αυτήν».

Σύμφωνα με τον Χίμελφαρμπ ο κρυοκαυτηριασμός μπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική και πολύ γρήγορη.

Η συσκευή που ανέπτυξε η IceCure έχει ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρεία της ελπίζει ότι θα λάβει αντίστοιχη ευρωπαϊκή έγκριση το 2013.

Σημειώνεται ότι ο κρυοκαυτηριασμός μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είναι αποτελεσματικός ενάντια σε διαφορετικές μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του νεφρού, του προστάτη και του ήπατος.

Δείτε επίσης