Το αλκοόλ “χαλάει” τη δίαιτα – έχει 7 θερμίδες το γραμμάριο

Το αλκοόλ "χαλάει" τη δίαιτα - έχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριοΈνας από τους βασικούς λόγους που μπορεί να “χαλάσει” μια δίαιτα είναι το αλκοόλ, το οποίο έρχεται δεύτερο μετά από το λίπος σε ότι αφορά την περιεκτικότητα σε θερμίδες – κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι παραβλέπουν. Το αλκοόλ αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% επί της συνολικής πρόσληψης θερμίδων στα άτομα που συνηθίζουν να πίνουν.

Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και βρίσκεται μόνο λίγο πίσω από το λίπος που περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο ενώ ορισμένες φυτικές ίνες 2 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Οι λάτρεις του αλκοόλ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ακόμη και μέσα σε ένα ποτήρι κρασί κρύβονται πολλές θερμίδες: για παράδειγμα ένα μεγάλο ποτήρι κρασί έχει 178 θερμίδες – τις ίδιες με δύο μπισκότα σοκολάτας. Και για να κάψει κάποιος αυτές τις θερμίδες χρειάζεται να κάνει περισσότερο από 30 λεπτά ζωηρό περπάτημα.

Παρότι και οι τροφές έχουν θερμίδες, τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε αντίθεση με τις τροφές, έχουν ελάχιστη ή και καθόλου θρεπτική αξία π.χ δεν περιλαμβάνει βιταμίνες. Το κοινό δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνά αυτές τις «άχρηστες θερμίδες» του αλκοόλ όταν προσπαθεί να χάσει βάρος.

Κενές θερμίδες

H Κέιτ Μεντόζα, επικεφαλής του Τμήματος Πληροφόρησης για την Υγεία στο  Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund, WCRF) τόνισε ότι «πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα αγνοούν τις θερμίδες που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά και δεν τις περιλαμβάνει όταν μετρά τις θερμίδες που καταναλώνει ημερησίως».

«Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους» σημείωσε η κυρία Μεντόζα και προσέθεσε ότι λιγότερο ποτό σημαίνει και μικρότερο κίνδυνο καρκίνου αφού το αλκοόλ έχει συνδεθεί με μορφές της νόσου όπως ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου, του στόματος και του ήπατος.

Οι ειδικοί του WCRF συμβουλεύουν τα άτομα που δεν μπορούν να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ να ακολουθήσουν μικρά τρικ για τη μείωση της κατανάλωσής του όπως η χρήση μικρότερων σε μέγεθος ποτηριών, η αραίωση του αλκοόλ με σόδα, νερό ή κάποιο αναψυκτικό με λίγες θερμίδες καθώς και η αποχή από το αλκοόλ τουλάχιστον για κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 3-4 μονάδες αλκοόλ και οι γυναίκες περισσότερες από 2-3 μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Ένα μεσαίο ποτήρι κρασί των 175 ml περιέχει περίπου δύο μονάδες αλκοόλ ενώ ένα μεγάλο ποτήρι κρασί των 250 ml περιέχει περί τις τρεις μονάδες αλκοόλ.Για όσους δε αυτές τις γιορτινές ημέρες το «τσούζουν» λίγο παραπάνω, οι ειδήμονες συνιστούν τουλάχιστον 48 ώρες αποχή από το αλκοόλ μετά από μια βραδιά «πνιγμένη» στο ποτό.

Δείτε επίσης