Πέθανε ο σκηνοθέτης αξιόλογων κινηματογραφικών ταινιών, Ναγκίσα Οσίμα

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσίμα πέθανε χθες σε ηλικία 80 ετών. Την τελευταία του πνοή άφησε σε νοσοκομείο της ιαπωνικής πόλης Φουτσισάβα που διέμενε την τελευταία περίοδο της ζωής του. Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία. Στο ευρύ κοινό είναι γνωστός για τις ταινίες του «Η αυτοκρατορία των αισθήσεων», το τολμηρό φιλμ για την εποχή του που βγήκε στις αίθουσες το 1976 και απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών για το περιεχόμενό του.

Στο ίδιο πνεύμα σκηνοθέτησε δύο χρόνια αργότερα την «Αυτοκρατορία του πάθους». Επίσης σκηνοθέτησε το φιλμ «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς» με πρωταγωνιστή τον Βρετανό μουσικό Ντέιβιντ Μπάουι. Γεννήθηκε στο Κιότο το 1932. Παρ’ ότι σπούδασε νομικά δεν τα αγάπησε. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του ενασχόληση ως βοηθός σκηνοθέτη και κριτικός κινηματογράφου. Ήδη σε ηλικία 27 ετών είχε σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους.

Την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Α Town of Love and Hope» παρουσίασε το 1959. Η υπόθεση αφορά τη σχέση ενός πωλητή περιστεριών με μια αστή. Η τελευταία σκηνή βίας ήταν η αιτία να απορριφτεί το φιλμ από τις κεντρικές αίθουσες. Εστιάζοντας στην ιαπωνική κοινωνία της εποχής του, σκηνοθετεί το 1960 το φιλμ «Naked Youth» αποτυπώνοντας το πρόσωπο της παρακμής στη χώρα του. Ακολουθεί το φιλμ «The Sun’s Burial», μία από τις πρώτες ταινίες του ιαπωνικού «Νέου Κύματος» στην 7η Τέχνη. Ακολουθεί το πολιτικό φιλμ «Night and Fog in Japan» που φωτίζει τους αγώνες της νεολαίας της εποχής του. Η προβολή της ταινίας στις αίθουσες λογοκρίθηκε όταν τρείς μέρες μετά την πρεμιέρα της δολοφονήθηκε ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κινήματος της Ιαπωνίας. Εκείνη την περίοδο αποφασίζει να αποδεσμευτεί από την κρατική χρηματοδότηση που απαιτούσε τον έλεγχο του έργου και ιδρύει την εταιρία παραγωγής «Sozosha». Στη συνέχεια σκηνοθετεί και την πρώτη του ταινία με ιστορικό περιεχόμενο με τίτλο «The Revolutionary». Ακολουθούν τα φιλμ «Τhe Pleasures of the Flesh», «Death by Hanging», «Η Τελετή» αλλά και συνεργασίες με την τηλεόραση. Ορόσημο για την καριέρα του ήταν το φιλμ «Η αυτοκρατορία των αισθήσεων». Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Ιαπωνία του 1936 και βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία. Πρόκειται για το ερωτικό πάθος ανάμεσε σε μία νεαρή γυναίκα και τον εργοδότη της. Μία σχέση που τελειώνει με την αυτοκτονία των δύο εραστών. Όπως έλεγε ο ίδιος «το σεξ και ο φόνος έχουν ένα κοινό σημείο: είναι από τις πιο βίαιες παρορμήσεις του ανθρώπου».

Οι προκλητικές ερωτικές σκηνές, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, σόκαραν το σεμνότυφο κοινό. Η ταινία είχε αρχικά απαγορευτεί στις ΗΠΑ και λογοκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν προβλήθηκε στην τηλεόραση της Πορτογαλίας ένας Ρωμαιοκαθολικός ιερέας είπε ότι βλέποντάς την έμάθε για τον έρωτα μέσα σε 10 λεπτά της ταινίας περισσότερα από ό, τι είχε μάθει σε όλη του τη ζωή. Το φιλμ χώρισε επίσης σε στρατόπεδα τους κριτικούς με τους μεν να μιλάνε για πορνοταινία και τους δε για αριστούργημα. Ακολουθεί το 1978 η «Αυτοκρατορία του πάθους», το φιλμ που τιμήθηκε με το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών. Στην υπόθεση ένας ηλικιωμένος αμαξάς δολοφονείται από τη νεότερη γυναίκα του και τον εραστή της, αλλά επιστρέφει ξανά κοντά τους με τη μορφή φαντάσματος.

Το 1983 σκηνοθετεί την ταινία «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς». Η υπόθεση του πολεμικού δράματος εξελίσσεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων των Ιαπώνων. Ο κεντρικός ήρωας είναι αιχμάλωτος των Ιαπώνων αλλά σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συγκρατούμενους γνωρίζει την κουλτούρα των δεσμωτών του. Στο φιλμ ο σκηνοθέτης πάλι άγγιξε ένα θέμα ταμπού, την ομοφυλοφιλική έλξη δύο στρατιωτών που βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Ακολούθησαν το «Max My Love» (1986) και το ντοκιμαντέρ «Kyoto, My Mother’s Place» (1991). Το 1996, κατά τη διάρκεια αεροπορικού ταξιδιού στο Λονδίνο, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και έκτοτε δεν ανένηψε πλήρως. Παρόλο το χτύπημα στην υγεία του τελευταία του ταινία του ήταν το «Ταμπού», μια παραγωγή του 1999. Για ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1980 και του 1990 υπήρξε πρόεδρος των Ιαπώνων σκηνοθετών. Το 35ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1994) παρουσίασε μία έκδοση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του σκηνοθέτη.

Δείτε επίσης