Τα γλυκαντικά στα αναψυκτικά δίαιτας ίσως φέρνουν κατάθλιψη!

Τα γλυκαντικά στα αναψυκτικά δίαιτας ίσως φέρνουν κατάθλιψη!Ερευνητές στις ΗΠΑ μελέτησαν περισσότερα από 250.000 άτομα και ανακάλυψαν ότι όσα εξ αυτών κατανάλωναν συχνά ποτά και χυμούς με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες εμφάνιζαν συχνότερα κατάθλιψη. Η μελέτη που είχε διάρκεια 10 χρόνια δεν διερεύνησε τα αίτια της σύνδεσης των αναψυκτικών δίαιτας με την κατάθλιψη. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αιτιώδη σχέση.

Όσοι κατανάλωναν τέσσερα κουτάκια ή ποτήρια αεριούχων αναψυκτικών διαίτης ή χυμών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ημερησίως αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 33% κίνδυνο κατάθλιψης.

Από τα ευρήματά της μελέτης προέκυψε ότι η κατανάλωση καφέ συνδεόταν με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Συγκεκριμένα οι εθελοντές που έπιναν τέσσερις κούπες καφέ ημερησίως είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Χονγκλέι Τσεν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ στη Βόρεια Καρολίνα ανέφερε ότι «η μελέτη μας δείχνει πως η μείωση των αναψυκτικών δίαιτας στη διατροφή ή η αντικατάστασή τους με καφέ χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης». Ωστόσο ο ερευνητής ζήτησε τη διεξαγωγή περαιτέρω μελετών προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτή τη σύνδεση.

Γλυκαντικές ουσίες και ασφάλεια

Στο άκουσμα της νέας μελέτης υπήρξαν αντιδράσεις. Η Γκέινορ Μπάσελ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ενωσης Διαιτολογίας ανέφερε ότι «οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν δοκιμαστεί και μελετηθεί ενδελεχώς σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους και χρησιμοποιούνται ευρέως χωρίς προβλήματα. Μελέτες σαν και αυτή δείχνουν μια πιθανή σχέση και όχι μια αιτιώδη σχέση μεταξύ ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και κατάθλιψης».

Η κυρία Μπάσελ προσέθεσε ότι πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. «Είναι επίσης πιθανό τα άτομα που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά διαίτης να έχουν παχυσαρκία ή διαβήτη, καταστάσεις που από μόνες τους σχετίζονται με κατάθλιψη». Κατέληξε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται σε πολλά ποτά και ροφήματα μπορούν να παίξουν βοηθητικό ρόλο στη διατροφή όσων προσπαθούν να χάσουν κιλά.

Δείτε επίσης