Τα fast food προκαλούν άσθμα, έκζεμα και αλλεργίες στα παιδιά

Τα fast food προκαλούν άσθμα, έκζεμα και αλλεργίες στα παιδιάΤο πρόχειρο φαγητό  (τύπου fast food), όταν καταναλώνεται τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργία, άσθμα και έκζεμα στα παιδιά, προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα σε τρανς λιπαρά αλλά και κορεσμένα λιπαρά που περιέχουν οι τροφές των εστιατορίων τύπου φαστ φουντ αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Παγκόσμια μελέτη

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μέσα από μια διεθνή μελέτη (International Study of Asthma and Allergies in Childhood -ISAAC) η οποία περιελάμβανε πάνω από 500.000 παιδιά σε περισσότερες από 50 χώρες. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Thorax» έφηβοι που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό τρεις φορές ή και περισσότερες εβδομαδιαίως αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 39% πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρό άσθμα. Στα μικρότερα παιδιά ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 27%.

Παράλληλα, τόσο οι έφηβοι όσο και τα μικρότερα παιδιά ήταν πιο ευάλωτα στον να εμφανίσου ρινοεπιπεφυκίτιδα (η συχνότερη έκφραση αλλεργίας που εκδηλώνεται με δάκρυα στα μάτια, κοκκίνισμα και φαγούρα).

«Φάρμακο» τα φρούτα και λαχανικά

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών εβδομαδιαίως που περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άσθματος και εκζέματος κατά 14% στα μικρότερα παιδιά και κατά 11% στους εφήβους.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν τη διατροφή 181.000 παιδιών ηλικίας έξι ως επτά ετών καθώς και 319.000 εφήβων ηλικίας 13-14 ετών. Ηλεγξαν επίσης εάν τα παιδιά αυτά παρουσίαζαν αλλεργικά συμπτώματα.

Όπως γράφουν στο «Τhorax» «το πρόχειρο φαγητό μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση επίπτωσης του άσθματος, του εκζέματος και της ρινοεπιπεφυκίτιδας. Συγχρόνως όμως η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει από αυτά τα προβλήματα».

Αιτία και αποτέλεσμα

Οι δύο κύριοι συγγραφείς της μελέτης, η καθηγήτρια Ινές Ασερ από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ και ο καθηγητής Χάουελ Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ σημείωσαν ότι «εάν η σύνδεση μεταξύ του πρόχειρου φαγητού και του άσθματος, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και του εκζέματος αποδειχθεί αιτιώδης, τότε μιλούμε για ευρήματα με τεράστια σημασία σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία με δεδομένη την παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης fast food».

Σημειώνεται ότι σε γενικό πλαίσιο τα άτομα με άσθμα δεν ακολουθούν κάποια ειδική διατροφή. Εχει πάντως παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τροφές όπως το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, τα ψάρια, τα όστρακα, οι ξηροί καρποί καθώς και κάποιες χρωστικές και συντηρητικά των τροφίμων μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα που παρουσιάζει το άσθμα.

Δείτε επίσης