«Κράμερ εναντίον Κράμερ» στο θέατρο «Εμπορικόν»

Είναι ένας δύσκολος ανταγωνισμός το ανέβασμα μιας παράστασης που βασίζεται σε μία ταινία που εκτός του ότι τιμήθηκε με πέντε Όσκαρ έχει μία θέση στη συλλογική μνήμη. Πρόκειται για το «Κράμερ εναντίον Κράμερ», την ταινία του 1979, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μπέντον που τιμήθηκε με 5 κορυφαία Όσκαρ στην τελετή των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας εκείνης της χρόνιας.

Με τις αξεπέραστες ερμηνείες του Ντάστιν Χόφμαν και της Μέριλ Στριπ να τιμώνται με χρυσό αγαλματίδιο. Και όμως η μεταφορά του έργου στη θεατρική σκηνή του «Εμπορικόν» (Σαρρή 11, Ψυρρή), σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη σε συνεργασία με τη Δάφνη Λαρούνη, με τον Δημήτρη Αλεξανδρή και τη Μαρία Ζορμπά στους ρόλους του παντρεμένου ζευγαριού που διαλύεται η κοινή τους ζωή, δεν αφήνει πικρές γεύσεις η σύγκριση. Αλλά την αίσθηση μίιας μεταφοράς που κρατά και μεταφέρει στο κοινό την ουσία του έργου. Οι ήρωες κινούνται σε ένα ευρηματικό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, με κεντρικό σημείο το καθιστικό και την κουζίνα του νεοϋορκέζικου διαμερίσματος.

Εκεί που εξελίσσεται το οικογενειακό δράμα που οι δοκιμασίες του θα αλλάξουν με διαφορετικό τρόπο την κοσμοθεωρία των άλλοτε συζύγων. Μεταφέροντας στο κοινό την ένταση στις στιγμές φόρτισης που δεν είναι σπάνιες στην καθημερινότητα του οικογενειακού βίου. Αξιοσημείωτη είναι η ερμηνεία της Αθηνάς Μαξίμου στο ρόλο της φίλης του ζευγαριού. Η φλέβα του ηθοποιού φαίνεται να ρέει στα παιδιά που υποδύονται τον οκτάχρονο γιο του ζευγαριού. Η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου όπως και οι προβολές με την τεχνική της σκιάς προσθέτουν εύσημα στο γενικό αποτέλεσμα της παράστασης. Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης οι ηθοποιοί Χριστόδουλος Στυλιανού και Δημήτρης Μαύρος.

Το έργο πραγματεύεται τη μεταμόρφωση ενός «απόντα» γονιού σε ιδανικό πατέρα που προσπαθεί ν’ αναπληρώσει την απουσία της γυναίκας του και μητέρας του ανήλικου παιδιού τους όταν εκείνη τους εγκατέλειψε για να βρει τον «χαμένο εαυτό της». Όταν εκείνη επιστρέφει, διεκδικεί την επιμέλεια του παιδιού. Τη λύση θα κληθεί να δώσει το δικαστήριο. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20.00. Πέμπτη Παρασκευή και Σάββατο 21.00. Κυριακή 19.00.

Δείτε επίσης