Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Το νέο πρόγραμμα

Ένα πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις αποχρώσεις του φάσματος των τεχνών προσφέρει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών τη φετινή αλλά και την επόμενη χρόνια. Αναλυτικά, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου φέτος θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το πρόγραμμά του περιέχει 45 ταινίες.

Την πρώτη ανθολογία σύγχρονης γαλλικής ποίησης στην Ελλάδα θα παρουσιάσει το Γαλλικό Ινστιτούτο στις 7 Μαρτίου. Στη δίγλωσση συλλογή –που θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Άγρα– περιλαμβάνονται τα έργα 30 ζώντων δημιουργών που εκπροσωπούν όλες τις γενιές του ποιητικού έργου. Επίσης, στο πλαίσιο της επετείου για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, το Ινστιτούτο θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα που εστιάζει στην ομοφυλοφιλία του Αλεξανδρινού ποιητή.

Δύο σπουδαίοι Γάλλοι δραματουργοί συμμετέχουν στο θεατρικό κομμάτι του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο πρώην διευθυντής του Théâtre national de l’Odéon και διευθυντής από το 2014 του Φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι θα σκηνοθετήσει το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Vitrioli» στο Εθνικό Θέατρο. Ενώ ο Ζοέλ Πομερά θα ανεβάσει δύο έργα του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ακόμα, έργα σύγχρονων Γάλλων συγγραφέων θα παρουσιαστούν από Έλληνες καλλιτέχνες. Επίσης θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον χαμένο πρόωρα δραματουργό Ζαν-Λικ Λαγκάρς.

Στον μουσικό τομέα καλλιτέχνες από τη Γαλλία θα δώσουν το παρών όπως: ο πιανίστας Βίλχεμ Λατσουμιά, το σύνολο 2e2m, ο βιολοντσελίστας της Εθνικής Όπερας του Παρισιού Αλέξης Ντεσάρμ, ο πιανίστας Χιούγκους Λεκλέρ Τριστάν Μιράιγ κ.ά. Τέλος, ένα διεθνές συνέδριο, με τίτλο «Το Τριπλό ταξίδι» και θέμα τις μουσικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Γαλλία, διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Ακόμα, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα φιλοξενήσει σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου – ΙΤΙ, Φόρουμ της Σύγχρονης Δραματουργίας. Τέλος θα συνεχιστεί και φέτος η περυσινή διοργάνωση του Low Budget Festival στα γαλλικά.

Στον πλανήτη του χορού το Γαλλικό Ινστιτούτο θα δώσει παρών στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Στο μέτωπο των διαλέξεων το Ινστιτούτο διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν κύκλο διαλέξεων του Collège de France στο πλαίσιο του Megaron Plus.

Επίσης, το Φεβρουάριο θα προβάλει στο ελληνικό κοινό επιστημονικές ταινίες παραγωγής το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CNRS.

Στον κύκλο εκδηλώσεων «Focus στη Φιλοσοφία» δημιουργείται ένα γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε φιλοσόφους και οικονομικούς παράγοντες.

Δείτε επίσης