Οι οδηγοί συνεχίζουν την απεργία στα μπλε λεωφορεία

Τέλος στην ταλαιπωρία του επιβατηγού κοινού δόθηκε χθες με τη σταδιακή ομαλοποίηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ μόνο τα λεωφορεία παρέμειναν ακινητοποιημένα.

Σήμερα στις 10 το πρωί συνεδριάζουν οι οδηγοί λεωφορείων προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, αν και οι τεχνικοί των λεωφορείων χθες αποφάσισαν τη λήξη της απεργίας τους. Ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών του ΟΑΣΑ Απόστολος Ραυτόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε: «Πρέπει να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά», ενώ ανέφερε ότι αν είχαν κληθεί σε διάλογο από την πρώτη μέρα «δεν θα είχε γίνει τίποτα».

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΑ Λεωνίδας Σκούλος ξεκαθάρισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στη γενική συνέλευση, αλλά σημείωσε ότι «υπάρχουν και άλλες μορφές αγώνα, χωρίς να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό». Παράλληλα, καταδίκασε την επιλογή της επίταξης και πρόσθεσε πως «εκβιασμοί δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσης». «Οι μετωπικές συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά, πληγώνουν το επιβατικό κοινό, το οποίο εμείς σεβόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν ζητούν την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο αλλά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προσαρμοσμένων στις εργασιακές ιδιαιτερότητες.

Μετά τη χθεσινή αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα τρόλεϊ, τον ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών σχολίασαν: «Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και οι τεχνικοί λεωφορείων άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους. Ελπίζουμε ότι θα τους ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων». Πάντως, η κυβερνητική πλευρά επισημαίνει πως «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι».

Νωρίτερα χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διαπράττεται το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης, για τη συνέχιση της απεργίας των εργαζομένων στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), που ζητούσε να «παγώσει» (να εκδοθεί προσωρινή διαταγή) η επίταξη του προσωπικού του μετρό, καθώς και η επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και της «ΣΤΑΣΥ ΑΕ» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου.

 

Δείτε επίσης