Οι νικητές του 4ου ευρωπαϊκού βραβείου δημοσιογραφίας για θέματα υγείας

Οι νικητές του τέταρτου ευρωπαϊκού βραβείου δημοσιογραφίας για θέματα υγείας ανακοινώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες από τον αρμόδιο Eυρωπαίο Eπίτροπο σε θέματα Υγείας και Πολιτικής των Καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ. Τα βραβευθέντα άρθρα, τα οποία επελέγησαν ανάμεσα από 557 συμμετοχές δημοσιογράφων από όλη την Ευρώπη, καλύπτουν θέματα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη και τις υπηρεσίες υγείας – με ένα επιπλέον «ειδικό βραβείο» για τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι νικητές είναι οι εξής:

 1η θέση: Petr Tresnak, για το άρθρο του στο περιοδικό Respekt (Τσεχική Δημοκρατία) «Περιπέτειες στην πτέρυγα 14» στο οποίο περιγράφει μια ιστορία που διαδραματίζεται σε πτέρυγα ψυχιατρικής κλινικής, όπου νοσηλεύονταν οι πιο δύσκολες περιπτώσεις ασθενών, καθώς και μιας νοσοκόμας την οποία ξεχώρισε για την αφοσίωσή της.

2η θέση: Ailbhe Jordan, για το άρθρο της στην εφημερίδα Medical Independent (Ιρλανδία) «Προληπτικές εξετάσεις: πεταμένα λεφτά;» το οποίο ρίχνει μια επικριτική ματιά στην αντιπαράθεση σχετικά με την αξία και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, και ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού.

3η θέση: Daniela Cipolloni, για το άρθρο της στο περιοδικό Oggi Scienza (Ιταλία) «Τα ψεύδη που διαδίδουν οι τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος» το οποίο, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, ασχολείται με το αμφιλεγόμενο θέμα της διατήρησης του ομφάλιου λώρου ενός μωρού, με σκοπό τη δυνατότητα μελλοντικής θεραπευτικής χρήσης.

Νικητής του ειδικού βραβείου: Tobias Zick, για το άρθρο του στο περιοδικό ΝΕΟΝ (Γερμανία) «Σύννεφο καπνού» το οποίο εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο το κάπνισμα μετατράπηκε από «δημοφιλές» σε «μη δημοφιλές» στη Γερμανία, παρουσιάζοντας μία επισκόπηση των ιστορικών, πολιτικών, νομικών και φιλοσοφικών διαστάσεων για την καταπολέμηση της κατανάλωσης του καπνού.

Μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων, ο επίτροπος Μποργκ ανέφερε: «Και οι τέσσερις δημοσιογράφοι που βραβεύθηκαν απόψε μίλησαν ξεκάθαρα για τα θέματα που έθεσαν, χρησιμοποιώντας σκληρό ύφος για να τα αναδείξουν. Αν και κάλυψαν διάφορα θέματα όπως τη ψυχική υγεία, τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο, τις τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος και την καταπολέμηση της κατανάλωσης καπνού, τα βραβευθέντα άρθρα χαρακτηρίζονται από μια κοινή παράμετρο που αφορά την αντιμετώπιση λεπτών ζητημάτων, για τα οποία απαιτείται συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Δείτε επίσης