Τα ταξίδια και οι διακοπές βελτιώνουν την υγεία

diakopes1Οι ειδικοί λένε ότι ως εργαζόμενοι είναι προτιμότερο να παίρνουμε ολόκληρη την άδεια μας κάθε χρόνο διότι αυτό μας ανανεώνει περισσότερο. Τώρα, σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα που ονομάζεται «The Holiday Health Experiment» και πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο υγείας Nuffield Health σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Kuoni, οι διακοπές όχι μόνο μας ξεκουράζουν και μας ανανεώνουν αλλά ωφελούν την υγεία μας για μήνες.

Ένα ταξίδι μακριά από το σπίτι μας μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τον ύπνο μας και να περιορίσει το στρες – οφέλη τα οποία ο οργανισμός βιώνει για μήνες μετά το τέλος των διακοπών.

Στην μελέτη συγκρίθηκαν βασικοί δείκτες της υγείας ταξιδιωτών οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ταϊλάνδη, το Περού ή τις Μαλβίδες, με εκείνους εργαζομένων οι οποίοι δεν πήραν άδεια. Η μέση αρτηριακή πίεση όσων πήγαν διακοπές μειώθηκε κατά 6% στη διάρκεια των διακοπών, ενώ την ίδια χρονική περίοδο αυτή των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 2%. Η ποιότητα του ύπνου των ταξιδιωτών βελτιώθηκε κατά 17%, ενώ εκείνη των εργαζομένων επιδεινώθηκε κατά 14%. Όσον αφορά το στρες, η ικανότητα των ταξιδιωτών να το χειρίζονται αποτελεσματικά βελτιώθηκε κατά 29%, αλλά επιδεινώθηκε κατά 71% στους εργαζόμενους (ο έλεγχος έγινε με ένα ειδικό τεστ που αξιολογεί την αντοχή στο στρες).

Επιπλέον, αιματολογικές εξετάσεις κατέδειξαν μείωση στα επίπεδα σακχάρου των ταξιδιωτών (της γλυκόζης στο αίμα), ελάττωση του σωματικού βάρους και βελτιωμένη ψυχική διάθεση και ενεργητικότητα – με τα οφέλη αυτά να διατηρούνται επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες έπειτα από την επιστροφή τους στο σπίτι.

Οι διακοπές συμβάλλουν στην υγεία

Συνολικά συμμετείχαν 12 εθελοντές, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2012 εφοδιάστηκαν με φορητά μόνιτορ για να καταγράφεται η ποιότητα του ύπνου τους και η αντοχή τους στο στρες, υποβλήθηκαν σε ψυχοθεραπευτικά τεστ και έλαβαν συμβουλές για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Οι μισοί από αυτούς έφυγαν για δύο εβδομάδων στο εξωτερικό (οι τέσσερις για κανονικές διακοπές και οι δύο για επαγγελματικούς λόγους που συνδυάστηκαν με διακοπές), ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν την καθημερινή ρουτίνα σπίτι-δουλειά.

Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, όλοι υποβλήθηκαν σε νέο γύρο εξετάσεων και τεστ, καθώς και σε συνεχή καταγραφή της καρδιολογικής λειτουργίας τους επί 72 ώρες, ενώ οι ερευνητές του Nuffield τους επανεξέταζαν σε τακτά χρονικά διαστήματα για ένα εξάμηνο.

Τα ευρήματα όλων των εξετάσεων έδειξαν πως είτε οι διακοπές συνδυάζονταν με δουλειά είτε όχι, οι ταξιδιώτες αισθάνονταν πιο ευτυχισμένοι, ξεκούραστοι και ήρεμοι όταν επέστρεψαν στην έδρα τους – με εκείνους που είχαν συνδυάσει ταξίδι και δουλειές να είναι οι λιγότερο στρεσαρισμένοι απ’ όλους. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως τα οφέλη αυτά της υγείας άντεξαν για μήνες έπειτα από την επιστροφή τους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι διακοπές μπορεί να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση του στρες», δήλωσε η ιατρική διευθύντρια του Nuffield Health δρ Λούσι Γκάουντρι.

«Δυστυχώς, έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν παίρνει ολόκληρη την άδειά του κάθε χρόνο. Η σκληρή δουλειά είναι μεν σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να παίρνουν τον χρόνο τους οι εργαζόμενοι για να ξεκουράζονται και να ανανεώνεται ο οργανισμός τους», κατέληξε.

Δείτε επίσης