Τατουάζ και ηπατίτιδα C

Οι άνθρωποι με τον ιό της ηπατίτιδας C είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν κάνει τατουάζ, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που εντόπισε ένα συσχετισμό ανάμεσα στα τατουάζ και την ηπατίτιδα C. To ερώτημα όμως είναι αν τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο για ηπατίτιδα C ή αυτοί που έχουν ηπατίτιδα C έχουν την τάση να κάνουν τατουάζ.

Αν και η έρευνα δεν απέδειξε ότι τα τατουάζ προκαλούν ηπατίτιδα C εντούτοις ο ερευνητής δρ. Φριτζ Φρανσουά από το Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης επισημαίνει ότι «τα τατουάζ μπορεί να μας θέτουν σε κίνδυνο για τη συγκεκριμένη νόσο, που μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό επί πολλά έτη».

Η ηπατίτιδα C είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου και κίρρωσης του ήπατος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 34% των ανθρώπων με ηπατίτιδα C είχαν κάνει τατουάζ συγκριτικά με το 12% όσων δεν είχαν μολυνθεί. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε σε 2.000 άτομα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hepatology.

Δείτε επίσης