Λιγότερα τρόφιμα, ακόμα και ψωμί, αγοράζουν επτά στους 10 καταναλωτές

Σε αδυναμία κάλυψης των βασικών τους υποχρεώσεων οδηγούνται τα μισά και πλέον ελληνικά νοικοκυριά, ενώ ήδη οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν περικόψει βασικά είδη διατροφής, θέρμανση και μετακινήσεις για να αντεπεξέλθουν με δεδομένη τη μείωση των εισοδημάτων κατά μέσο όρο 38%.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας MARC που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ σε δείγμα 1.207 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της χώρας το μήνα Δεκέμβριο, το 54,3% των Ελλήνων εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τον επόμενο χρόνο εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στην οικονομία.

Στο ερώτημα αν τα νοικοκυριά  εξοφλούν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους, 4 στους 10 απάντησαν ότι έχουν καθυστερημένες όφειλες και από αυτές το 69,7% αφορά πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού, το 60,8% φορολογικές υποχρεώσεις, το 43,7% δόσεις από δάνεια και κάρτες και το 17,7% έκτακτα έξοδα. Όσο για το πώς καταφέρνουν να καλύψουν τις δαπάνες, περισσότεροι από 5 στους 10 λένε ότι χρησιμοποίησαν χρήματα που είχαν από αποταμίευση, 33,1% ότι δανείστηκαν από φίλους και συγγενείς, 8,8% ότι ρευστοποίησαν περιουσιακά στοιχεία ενώ 3,4% ότι απευθύνθηκαν σε ενεχυροδανειστήριο. Η ερευνά δείχνει ακόμα ότι τα νοικοκυριά εμφανίζουν πλέον αδυναμία να αντιμετωπίσουν έστω και μικρές αυξήσεις στις δαπάνες τους, με τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τη θέρμανση να αποτελούν τις τρεις κατηγόριες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες επιβαρύνσεις σε έμμεσους και ειδικούς φόρους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι 7 στους 10 Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα, ακόμα και ψωμί, ενώ το 83,9% έχει περιορίσει δραματικά και τις δαπάνες για θέρμανση. Την ίδια ώρα, το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί για το μέλλον και οι προβλέψεις του 72% των νοικοκυριών ότι θα έχουν περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων του το 2013 έχουν οδηγήσει τις περικοπές σε είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης να ξεπερνούν ακόμα και το 90% (ένδυση, φαγητό εκτός σπιτιού, ψυχαγωγία). «Τα στοιχεία αποτυπώνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά όχι μόνο αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες, αλλά και ότι δεν θα αντέξουν σε επιπλέον επιβαρύνσεις σε ΔΕΗ, φόρους και εισοδηματικές περικοπές, αντιδρώντας απρόβλεπτα, ασύμμετρα και μαζικά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Δείτε επίσης