Ίδρυμα Ευγενίδου: Αφιέρωμα στον Ρίτσαρντ Φέινμαν

Εκδήλωση- αφιέρωμα διοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών για να τιμήσουν τον μεγάλο Αμερικανό νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φέινμαν (Richard Phillips Feynman) με την ευκαιρία της επετείου των 25 χρόνων από τον θάνατό του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387).
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, καθώς επίσης ομιλίες για τα ερευνητικά και επιστημονικά επιτεύγματα του Φέινμαν που άλλαξαν τα δεδομένα της επιστήμης της φυσικής, αλλά και για την άκρως «αντισυμβατική» προσωπικότητά του. Ακόμα, το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από το θεατρικό μονόπρακτο «QeD» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φέινμαν », το οποίο θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης. Επίσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιδιαβεί την Έκθεση βιβλίων (του ίδιου του Φέινμαν και άλλων συγγραφέων για αυτόν) και πόστερ, που θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 18 έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει από τις 17:30 της ίδιας ημέρας από το Ταμείο του Πλανηταρίου.

Ο Φέινμαν , που γεννήθηκε το 1918 στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στο ΜΙΤ και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Όταν ξεκίνησε την καριέρα του στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, είχε ήδη συμμετάσχει στο «Σχέδιο Μανχάταν» για την ατομική βόμβα, ενώ γρήγορα κατέληξε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του το 1988. Το 1965 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής για τις επιστημονικές ανακαλύψεις του, όμως άφησε το αποτύπωμά του στην επιστημονική ιστορία περισσότερο ως εμπνευσμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, κυρίως χάρη στις διάσημες διαλέξεις του στο πεδίο της γενικής φυσικής.

Δείτε επίσης