“Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση” του Κολτές στο Εθνικό Θέατρο

Για μία και μοναδική παράσταση, στις 17 Μαΐου, παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου ο μονόλογος του Μπερνάρ Μαρία Κολτές «Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση» σε σκηνοθεσία του Γερμανού Matthias Jochmann. Στην παράσταση, που φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία το φημισμένο Θέατρο Thalia του Αμβούργου την περασμένη καλλιτεχνική περίοδο, κεντρικό πρόσωπο είναι ένας άντρας που περπατάει μέσα στη βροχερή νύχτα.

Δεν μαθαίνουμε ποτέ το όνομά του αλλά μόνο ότι είναι ξένος. Κάποιος που δεν ανήκει εκεί όπου έχει ζήσει. Αναζητά ένα δωμάτιο και ένα σύντροφο για συζήτηση – μέσα ή έξω από την κοινωνία. Να μιλήσει για λίγο και να σταματήσει για ένα λεπτό, παρά τη βροχή, που σε αποτελειώνει. Το ρόλο του μοναχικού ανθρώπου ερμηνεύει ο ταλαντούχος Γερμανός ηθοποιός Heiko Raulin. «Το στοιχείο που μας ενδιέφερε στον μονόλογο του Κολτές είναι η κοινωνική εγγύτητα. Ποιος είναι εντός, ποιος είναι εκτός της κοινωνίας μας;

Και ποιος είναι αυτός που αποφασίζει τι είναι το εντός και τι είναι το εκτός; Πόσο κοντά μπορείς να έρθεις σε κάποιον σε δημόσιο χώρο;» σημειώνει ο σκηνοθέτης και προσθέτει ότι σήμερα τα social media «μας θέλουν πολύ κοντά τον έναν στον άλλο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Γινόμαστε φίλοι με ένα μόνο κλικ, μπορούμε να αξιολογούμε τις δραστηριότητες των φίλων μας με ένα κλικ στο κουμπί “Μου αρέσει”, αλλά χάνουμε την κοινωνική μας ευαισθησία.

Είναι το δημιούργημα ενός κόσμου που είναι ιδιωτικός και ταυτόχρονα δημόσιος». Πλέον, όπως συνεχίζει, κανείς δεν μπορεί να «δείξει δημόσια αληθινά συναισθήματα και ανάγκες. Πώς θα αντιδρούσαμε λοιπόν σε κάποιον που θα αποφάσιζε να δείξει τέτοιες ανάγκες και συναισθήματα; Δεν είναι κάποιος που χρειάζεται χρήματα ή κάποιο άλλο υλικό αγαθό, δεν είναι ένα θύμα, είναι κάποιος που αναιρεί τον συνηθισμένο τρόπο ζωής στην κοινωνία μας». Όσο για τη σκηνοθετική του ματιά, υπογραμμίζει πως «δεν θελήσαμε να δείξουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής ούτε να γίνουμε διδακτικοί. Ούτε προσπαθήσαμε να εντάξουμε σε μια κοινωνική κατηγορία τον πρωταγωνιστή μας. Περισσότερο από αυτά, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε χώρο στη φαντασία των θεατών».

Ο Γάλλος συγγραφέας γεννήθηκε το 1948, εργάστηκε σαν συγγραφέας και σκηνοθέτης στο θέατρο και το ραδιόφωνο. Ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική και σε πολλές χώρες της Αφρικής. Πέθανε το 1989, μόλις 41 ετών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους σε μετάφραση της Μάγιας Λυμπεροπούλου. Ώρα: 7 μ.μ.

 

Δείτε επίσης