Πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου ο Σταύρος Ξαρχάκος

Ο Σταύρος Ξαρχάκος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου του νέου διοικητικού  συμβούλιου του Εθνικού Θεάτρου,  αντικαθιστώντας την Ελένη Αρβελέρ,  ύστερα από χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού  Κώστα Τζαβάρα.  Επίσης θεσμοθετείται η θέση του διευθυντή Δραματολογίου και  ιδρύεται μια λειτουργική  βαθμίδα μεταξύ του δ.σ. και του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Το όνομα του Σταύρου Ξαρχάκου επαληθεύει τις φήμες που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα χωρίς να ισχύει και το ίδιο για τα μέλη του δ.σ. Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του έντυσε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Το μεγάλο κοινό άγγιξε με τη μουσική που έγραψε για την ταινία του  Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα φανάρια».  Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 επικεντρώθηκε στην κλασική μουσική. Έχει γράψει τραγούδια σε περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα. Ακόμα στα έργα του περιλαμβάνονται σουίτες μπαλέτου, κοντσέρτα, συμφωνικά έργα. Το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης. Την επόμενη χρονιά  ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (KOEM). Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων και αργότερα αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Θεμάτων. Επίσης διετέλεσε βουλευτής Αθηνών, αλλά παραιτήθηκε πολύ σύντομα. Διετέλεσε ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το 1999 έως το 2004.

Αντιπρόεδρος του δ.σ. ορίστηκε ο θεατρικός  συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης.

Τα  μέλη του νέου  δ.σ. είναι οι:  Ο Ιωάννης Παπαδάκης Μετζικώφ (σκηνογράφος). Αικατερίνη Αρσένη (ηθοποιός). Δημήτρης Φραγκιόγλου (μέλος του δ.σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών). Νίκος Αρβανίτης (εκπρόσωπος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών).      Ερρίκος Μπελιές (εκπρόσωπος Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων).

Η θέση του διευθυντή Δραματολογίου στο Εθνικό Θέατρο,  θέση που στο παρελθόν είχαν υπηρετήσει ο Άγγελος Τερζάκης και ο Τάσος Λιγνάδης, θεσμοθετείται και στην ουσία επανέρχεται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού. Ο διευθυντής Δραματολογίου θα  εισηγείται και θα τεκμηριώνει τις απόψεις του, αλλά τις αποφάσεις και την εφαρμογή τους αναλαμβάνει πλήρως ο καλλιτεχνικός  διευθυντής, με την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

Τη λειτουργική  βαθμίδα μεταξύ του δ.σ. και του καλλιτεχνικού διευθυντή, όπως σημειώνεται, θα την καλύπτει  μετακλητός υπάλληλος, ο οποίος πρέπει να εισηγείται βάσει της «ιστορίας του θεάτρου, της δραματολογίας και της ιστορίας των ηθών και των ιδεών που καλλιέργησε το θέατρο επί 2.500 χρόνια». Παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές απαιτήσεις της κοινωνίας, των θεατρικών ειδών και στιλ, το κατάλληλο δραματολόγιο της κρατικής σκηνής αν είναι δυνατόν σε βάθος διετίας, το πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου και το οποίο προβλέπει την παραγωγή παραστάσεων που να καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής δραματουργίας –από την αρχαιότητα έως σήμερα–, τα μεγάλα θεατρικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας και τα σύγχρονα πειραματικά τολμήματα.

 

 

 

Δείτε επίσης