Καρκίνος του προστάτη και διατροφή

elaioladoΣύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», οι άντρες που έχουν καρκίνο του προστάτη μπορεί να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ασθένεια, εάν εντάξουν στη διατροφή τους ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο, και περιορίσουν τα ζωικά λίπη (κορεσμένα λιπαρά) και τους υδατάνθρακες.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι ασθενείς αντικαθιστούν το 10% των ζωικών λιπών και των υδατανθράκων με τα υγιεινά λίπη όπως είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά (για τα πολυακόρεστα λιπαρά υπάρχουν διχογνωμίες) έχουν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν κάνουν αυτή την υγιεινή αλλαγή. Έχουν επίσης κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν απ’ οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος των ανδρών, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Περίπου το 10% των ανδρών θα πληροφορηθεί κάποια στιγμή (συνήθως σε μεγάλη ηλικία) ότι έχει καρκίνο του προστάτη και το 2,5% των ανδρών θα πεθάνει από αυτόν.

Το ελαιόλαδο

Και δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος δραματικές αλλαγές στη διατροφή του: ακόμα και μια κουταλιά της σούπας περισσότερο ελαιόλαδο να τρώνε καθημερινά μειώνεται κατά 29% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο και κατά 13% από οποιαδήποτε άλλη αιτία, γράφουν οι Αμερικανοί ερευνητές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 4.600 άνδρες με τοπικό καρκίνο του προστάτη, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν για 8 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, οι 1.064 από αυτούς πέθαναν, με το 31% να χάνουν τη ζωή τους από καρδιοπάθεια, το 21% από καρκίνο του προστάτη και το 21% από άλλες μορφές καρκίνου.

Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι «η κατανάλωση υγιεινών λιπών μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση. Να σημειωθεί ότι τα χειρότερα λίπη στη σύγχρονη διατροφή είναι τα τρανς λιπαρά που  κατασκευάζει η βιομηχανία τροφίμων. Τα λιπαρά αυτά ήταν εντελώς άγνωστα στην ανθρώπινη διατροφή πριν από ένα αιώνα.

Σε ένα σχόλιό του που συνοδεύει τη νέα μελέτη, ο Στήβεν Φρίντλαντ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Duke, σημειώνει ότι «είναι καλά τεκμηριωμένο πως η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη». Και συνεχίζει: «Η νέα μελέτη παρέχει μερικές ακόμα ενδείξεις ότι ο περιορισμός των κορεσμένων λιπών και των υδατανθράκων, και η αντικατάστασή τους με υγιεινά λίπη, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο αυτό».

Δείτε επίσης