Το ιός Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών σκοτώνει έναν στους τρεις

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ασθενών που νοσηλεύτηκαν λόγω της νέας γρίπης H7N9 τελικά υπέκυψαν στην ασθένεια, εκτιμά μελέτη στην Κίνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet». Το θετικό πάντως είναι ότι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα έχουν μειωθεί.

Περισσότερα από 130 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 37 θάνατοι έχουν αναφερθεί από την εμφάνιση της νέας γρίπης των πτηνών στην Κίνα στα τέλη Μαρτίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη χαρακτηρίσει το Η7Ν9 «ένα από τα πλέον θανατηφόρα στελέχη του ιού της γρίπης» που έχει εμφανιστεί ποτέ. Προειδοποίησε επίσης ότι το νέο στέλεχος δείχνει να εξαπλώνεται ταχύτερα από ό,τι το Η5Ν1, το προηγούμενο στέλεχος της γρίπης των πτηνών που είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Στο 36% η θνησιμότητα

Οι Κινέζοι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη αναγνωρίζουν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία ίσως είναι ελλιπή, καθώς ενδέχεται να υπήρξαν ήπια κρούσματα που δεν καταγράφηκαν. Υπολογίζουν ωστόσο ότι η θνησιμότητα του Η7Ν9 ανέρχεται στο 36%.

Αυτό σημαίνει ότι το Η7Ν9 είναι λιγότερο θανατηφόρο από τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1, της οποίας η θνησιμότητα υπολογίζεται γύρω στο 70%. Παρόλα αυτά, το Η7Ν9 είναι πιο θανατηφόρο από την πανδημική γρίπη των χοίρων του 2009, της οποίας η θνησιμότητα περιορίζεται σε λιγότερο από 1%.

Περιορισμός των νέων κρουσμάτων

Το θετικό πάντως είναι ότι ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων έχει περιοριστεί σημαντικά μετά το κλείσιμο κινεζικών αγορών με ζωντανά ζώα.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταματήσει να αυξάνεται» γράφουν, σε άρθρο σχολιασμού στο ίδιο τεύχος του «Lancet», ερευνητές των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Προειδοποιούν όμως ότι ο ιός δεν έχει εκλείψει και πιθανότατα θα επιστρέψει τον χειμώνα.

Δείτε επίσης