Η Βρετανία στηρίζει την “εξωσωματική γονιμοποίηση τριών γονέων”

Η Βρετανία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προσφέρει την αμφιλεγόμενη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης των “τριών γονέων” σε οικογένειες που θέλουν να αποφύγουν να περάσουν στα παιδιά τους ανίατες ασθένειες.

Η μέθοδος, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας σε εργαστήρια της Βρετανίας και των ΗΠΑ, θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά την εμφύτευση στη μήτρα γενετικά τροποποιημένων εμβρύων κι αναμένεται ότι θα εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα.

Οι τεχνικές περιλαμβάνουν την παρέμβαση στη διαδικασία γονιμοποίησης για την απομάκρυνση του ελαττωματικού μιτοχονδριακού DNA, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κληρονομικές νόσους όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, εγκεφαλικές διαταραχές, τύφλωση και μυϊκή ατροφία.
Το φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει θανατηφόρες μιτοχονδριακές νόσους, οι οποίες περνούν μόνο από τη μητέρα στο μωρό και πλήττουν σχεδόν ένα στα 6.500 παιδιά παγκοσμίως. Τα μιτοχόνδρια λειτουργούν ως “μικροσκοπικές μπαταρίες” που παράγουν ενέργεια και βρίσκονται μέσα στα κύτταρα.Η αμφιλεγόμενη θεραπεία είναι γνωστή ως “εξωσωματική γονιμοποίηση τριών γονέων” γιατί το έμβρυο θα φέρει γονίδια της μητέρας, του πατέρα και μίας γυναίκας δότριας ωαρίων.

Ύστερα από έρευνα, προέκυψε ότι οι περισσότεροι Βρετανοί τάσσονται υπέρ της μεθόδου αυτής, ανακοίνωσε σήμερα η καθηγήτρια Σάλι Ντέιβις, σύμβουλος της κυβέρνησης σε ιατρικά θέματα.

“Οι επιστήμονες επινόησαν καινοτόμες, νέες διαδικασίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτές τις ασθένειες από το περάσουν από τη μητέρα στο παιδί, χαρίζοντας ελπίδα σε πολλές οικογένειες που επιθυμούν τα παιδιά τους να μην νοσήσουν από αυτές”, δήλωσε η Ντέιβις στους δημοσιογράφους.
“Μόνο σωστό είναι το ότι επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε αυτή την σωτήρια για τη ζωή θεραπεία το συντομότερο δυνατό”, συμπλήρωσε η ίδια.
Όπως είπε η Ντέιβις, το υπουργείο Υγείας της χώρας ετοιμάζει ένα σχέδιο με τους κανονισμούς που θα διέπουν τη νέα θεραπευτική αυτή μέθοδο και σχεδιάζει να τη δημοσιοποιήσει αργότερα μέσα στο χρόνο.
Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου θα καταστήσει τη Βρετανία την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα δίνει στους ασθενείς την επιλογή να χρησιμοποιήσουν την αποκαλούμενη μεταβίβαση του ελαττωματικού μιτοχονδριακού DNA προκειμένου να μην περάσουν οι ασθένειες στα παιδιά.
Οι επιστήμονες ερευνούν αρκετές τεχνικές “εξωσωματικής γονιμοποίησης τριών γονέων”.Μία από αυτές, στο πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ της Βρετανίας είναι γνωστή ως “προπυρηνική μεταφορά” και περιλαμβάνει την ανταλλαγή του DNA μεταξύ δύο γονιμοποιημένων ωαρίων.

Μία άλλη, που αποκαλείται “μεταφορά μητρικών χρωμοσωμάτων”, ανταλλάσσει το υλικό του μητρικού ωαρίου με εκείνο της δότριας πριν από την γονιμοποίηση.

Μία βρετανική Επιτροπή Ιατρικής Ηθικής, η οποία εξέτασε τις πιθανές θεραπείες μιτοχονδριακών ασθενειών, τις ενέκρινε τον περασμένο χρόνο και ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή τους αρκεί να προκύπτει από την έρευνα ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Ορισμένες οργανώσεις έχουν επικρίνει την επιστημονική αυτή έρευνα χαρακτηρίζοντας την διαδικασία αφύσικη, ενώ η μέθοδος δέχεται επίσης επικρίσεις από εκείνους που ανησυχούν ότι η τροποποίηση εμβρύων για την αποφυγή ασθενειών μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία “γενετικά τροποποιημένων μωρών”, των οποίων το γενετικό προφίλ μπορεί να τροποποιηθεί στο εμβρυακό στάδιο για να αποκτώνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως το ύψος, το χρώμα των μαλλιών κ.ά.

Η όποια τελική απόφαση για την εφαρμογή των κανονισμών προκειμένου να επιτραπούν οι νέες θεραπείες θα τεθεί προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Ντέιβις είπε ότι ελπίζει οι πρώτοι ασθενείς να τις έχουν στη διάθεσή τους εντός της επόμενης διετίας.

Δείτε επίσης