Ένοχος κρίθηκε ο “γκουρού” της δίαιτας Dukan για το Mediator

Ο γάλλος γιατρός και διεθνής «γκουρού της δίαιτας» Πιερ Ντούκαν (Pierre Dukan) βρέθηκε ένοχος παράβασης της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής για τη συνταγογράφηση του φαρμάκου Mediator, που αποδείχτηκε πλέον ότι ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων που το χρησιμοποίησαν με σκοπό την απώλεια βάρους.

Η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου που απαγόρευσε προσωρινά στον 72χρονο σήμερα Πιερ Ντουκάν να ασκεί την ιατρική, έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα καθώς ο ίδιος αποχώρησε οικειοθελώς από το 2012 και από τότε έπαψε να ασκεί τη γενική ιατρική.

Από το 2000 που εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με την πασίγνωστη δίαιτα που φέρει το επώνυμο του ο Ντουκαν έχει πουλήσει πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2012 ο τζίρος από τις δραστηριότητες γύρω από τη δίαιτα Ντούκαν, συμπεριλαμβανομένων του internet και των σκευασμάτων διατροφής ανήλθε σε 38 εκατομμύρια ευρώ.

Το φάρμακο Mediator

Το φάρμακο Mediator, πουλιόταν τη δεκαετία του 1970 στην αρχή στους διαβητικούς και στη συνέχεια ως ανορεκτικό σε όσους επιθυμούσαν μείωση του σωματικού τους βάρους.

Μία ασθενής του Ντουκάν εκείνη την εποχή, η Μαρί- Κλοντ είχε λάβει συνταγή του Mediator, ως μέσο για την απώλεια βάρους το 1971 και μερικά χρόνια, αργότερα, ανακάλυψε ότι πάσχει από βλάβη των καρδιακών βαλβίδων που συνδέεται με τη λήψη του φαρμάκου, αυτού.

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν το Mediator μέχρι το 2009, οπότε και απαγορεύτηκε στη Γαλλία, αρκετά χρόνια μετά την απαγόρευσή του στην Ιταλία και την Ισπανία. Το φάρμακο δεν είχε λάβει ποτέ έγκριση για να κυκλοφορήσει στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από προβλήματα στις καρδιακές βαλβίδες που προκάλεσε το Mediator ενώ άλλες μελέτες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων του Mediator σε 2.000.

Δείτε επίσης