“Τα Παραμύθια του Ουρανού 2” στο Πλανητάριο

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της Ιαπωνίας και τα παραμύθια της , όπως μας την μετέφερε στα κείμενά του ο Λευκάδιος Χερν και έχουν μεταγραφεί καλλιγραφικά σε περγαμηνή από τη Μαρία Γενιτσαρίου.
Τιμές εισιτηρίων: Ενήλικες 6 Ευρώ, παιδιά 4 Ευρώ.
Διάρκεια: 30΄

Αναλυτικά:

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συνεχίζει για άλλη μια χρονιά να προγραμματίζει ειδικές ψηφιακές παραστάσεις για μικρά παιδιά άνω των 5 ετών, ώστε να καλωσορίσει τους μικρούς της φίλους για πρώτη φορά μέσα στον τεράστιο όσο και εντυπωσιακό Θόλο και να μαγέψει την καρδιά και τις αισθήσεις τους.

Πρόκειται για μια παράσταση γεμάτη ευαισθησία, υπέροχα χρώματα και εικόνες, ιδανική για να έρθουμε -μικροί και μεγάλοι- «πιο κοντά» στον πανέμορφο νυκτερινό ουρανό που μας περιβάλλει, ακούγοντας τις εξαιρετικές ιστορίες με τις οποίες οι αρχαίοι Έλληνες έντυσαν τους αστερισμούς του.

Τα «Παραμύθια του Ουρανού 2» οπτικοποιούν με τρόπο εντυπωσιακό τις ιστορίες που βρίσκουμε στις «Μεταμορφώσεις» του Ησιόδου και του Οβιδίου για τις «Εποχές της Ανθρωπότητας», με τη βοήθεια των άστρων και των αστερισμών. Οι ιστορίες αυτές πέρασαν μέσα στον χρόνο και από γενιά σε γενιά έφτασαν ως εμάς σαν ευχάριστα παραμύθια, αφού κάθε αφηγητής τις πλαισίωνε με τα δικά του λεκτικά και περιγραφικά στολίδια.
Από την αρχαιότητα ακόμη οι παρατηρητές του ουρανού προσπάθησαν, άλλωστε, με κάθε τρόπο να δώσουν μια πιο οργανωμένη μορφή στο χάος των άστρων, με αποτέλεσμα τη γέννηση των αστερισμών. Τις καθάριες νύχτες, οι παλιές ιστορίες που συνδέουν τον άνθρωπο με τους αστερισμούς ξαναγεννιούνται, αφού κάθε αστερισμός έχει τη δική του ιστορία. Σε έναν τέτοιο νυχτερινό ουρανό μάς ταξιδεύει ο δημιουργός της παράστασης, για να παρακολουθήσουμε ιστορίες που συνδέουν τον άνθρωπο με τα άστρα. Πρόκειται για μια εξαιρετική προσέγγιση για παιδιά, η οποία ξεκινά με μια εισαγωγή στους Αστερισμούς, στις κινήσεις του Ηλίου και των Πλανητών, και φτάνει ως την ιστορία της Αρχαίας Θεάς της Δικαιοσύνης και τους αστερισμούς του Ζυγού, με τους οποίους συνδέεται.

Η παράσταση αυτή από τη μακρινή Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει ως δημιουργό της τον Κagaya, έναν «ψηφιακό» καλλιτέχνη που είναι διάσημος στην Ιαπωνία. Γεννημένος το 1968, έχει δημιουργήσει έργα τέχνης με θέμα το Σύμπαν, έργα που περιλαμβάνουν κυρίως γραφικά και ψηφιακές εκτυπώσεις, εικόνες για βιβλία και περιοδικά που αφορούν σε αστρονομικά θέματα. Το «Τρένο της Φαντασίας» ήταν η πρώτη παράστασή του που φιλοξενήθηκε στο Πλανητάριο το 2010, με τεράστια επιτυχία. «Τα παραμύθια του Ουρανού 2» είναι η δεύτερη παράσταση για παιδιά που υπογράφει στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης