Ψηλότεροι 11 εκατοστά οι ευρωπαίοι άνδρες μέσα σε 100 χρόνια

ypsos 2013Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του περιοδικού Oxford Economic Papers, ανέλυσε στοιχεία για το μέσο ύψος των ανδρών, ηλικίας περίπου 21 ετών από το 1870 μέχρι περίπου το 1980, σε 15 ευρωπαϊκές χώρες. Η μελέτη εξέτασε μόνο τους άνδρες, καθώς εκτενή ιστορικά στοιχεία (στρατολογικά αρχεία), σχετικά με τα ύψη των γυναικών είναι δύσκολο να βρεθούν, όπως είπαν οι ερευνητές. Κατά μέσο όρο, το ύψος των ανδρών αυξήθηκε κατά 11 εκατοστά, αλλά υπήρχαν διαφορές από χώρα σε χώρα .

Οι αύξηση στο ύψος αντανακλά τις σημαντικές βελτιώσεις που υπήρξαν στη διατροφή και την υγεία.  «Η αύξηση στο ανθρώπινο ανάστημα είναι βασικός δείκτης της βελτίωσης στη μέση υγεία των πληθυσμών », δήλωσε ο Τίμοθι Χάτον, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ στη Βρετανία ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Όπως είπε τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέσο ύψος των ανδρών αυξήθηκε από 1,67 εκατοστά στο 1,78 εκατοστά σε λίγο περισσότερο από 100 χρόνια και η αύξηση αυτή δικαιολογείται από τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση των ασθενειών.

Ειρήνη και γονιμότητα

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά περίπου 12 εκατοστά, ενώ στη Σουηδία, το μέσο ύψος των ανδρών αυξήθηκε κατά 10 εκατοστά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας της Ιρλανδίας , των σκανδιναβικών κρατών των Κάτω Χωρών, της Αυστρίας, του Βελγίου και της Γερμανίας, υπήρχε μια «επιτάχυνση» της αύξησης του μέσου ύψους κατά την περίοδο ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τη Μεγάλη Ύφεση.

«Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι η περίοδος αυτή προηγείται σε μεγάλο βαθμό της ευρείας εφαρμογής των μεγάλων ανακαλύψεων της σύγχρονης ιατρικής και των εθνικών υπηρεσιών υγείας », αναφέρουν οι μελετητές. Οι ίδιοι πάντως το δικαιολογούν λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο ήταν έντονα πτωτική η τάση της γονιμότητας με οικογένειας μικρού μεγέθους.

Στους παράγοντες αύξησης του μέσου ύψους των ευρωπαίων ανδρών περιλαμβάνονται, το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, οι πιο υγιεινές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, η εκπαίδευση, η διατροφή και οι καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες.

Δείτε επίσης