Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Πρόσβαση στις τέχνες για ανθρώπους με αναπηρία

Το νέο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με τίτλο Unlimited Access έχει σκοπό την ενίσχυση της πρόσβασης στις τέχνες σε ανθρώπους με αναπηρία αλλά και την ανάδειξη της ποιότητας της δουλειάς τους.

Το πρόγραμμα είναι μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων σύγχρονου χορού, στην οποία εμπλέκονται άτομα με αναπηρία ή μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο σκοπός είναι η ανάπτυξη των βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία.

Στην ομιλία του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Χρήστος Καρράς, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη, τόνισε: «Η Στέγη είναι ένας ανοιχτός χώρος για περισσότερες και διαφορετικές πρωτοβουλίες. Για τη Στέγη, που αναπτύσσει ανάλογες δραστηριότητες στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων, ήταν φυσικό επακόλουθο να συμμετάσχει ενεργά σε αυτό δίκτυο».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο εκεί όπου με πρωτοβουλία του British Council (UK), τέσσερις φορείς, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα.

Αναλυτικά τα εργαστήρια – η συμμετοχή δωρεάν

Εργαστήριο κίνησης για άτομα με κινητική αναπηρία, επαγγελματίες χορευτές και για όποιον αγαπά την έκφραση μέσω του χορού: Το εργαστήριο αυτό εστιάζει στο σώμα και στις δυνατότητές του, μέσω ενσυνείδητης κίνησης στο χώρο και τον χρόνο αλλά και στην ξεχωριστή δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων του.

Τις Παρασκευές 17, 24 και 31 Ιανουαρίου, 7, 14, 21 και 28 Φεβρουαρίου, 7, 14, 21 και 28 Μαρτίου και 4 Απριλίου 2014 ώρα 17:30- 19:30.

Αίσθηση-κίνηση-επαφή: ένα εργαστήριο για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης. Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μια πρόκληση-εμπειρία ανταλλαγής και διαλόγου, επαφής και γνώσης για βλέποντες και μη βλέποντες ερασιτέχνες και επαγγελματίες της κίνησης.

Τα Σάββατα 18 και 25 Ιανουαρίου, 1η και 15 Φεβρουαρίου, 8, 15 και 22 Μαρτίου, 5 και 26 Απριλίου, 3, 10 και 17 Μαΐου 2014, ώρα 17:30- 19:30.

Ανοιχτό εργαστήριο για μικτή ομάδα ανθρώπων με ή και χωρίς αναπηρία: Το εργαστήριο θα είναι εισαγωγή σε βασικές τεχνικές χορευτικού αυτοσχεδιασμού με έμφαση στη συνείδηση του σώματος στο χώρο και σε σχέση με άλλα σώματα. Σε πρακτικό επίπεδο το εργαστήριο έχει στόχο να ανιχνεύσει κοινό έδαφος ανάμεσα στους διαφορετικούς ανθρώπους της ομάδας.

Τις Δευτέρες 17 και 24 Φεβρουαρίου, 10, 17, 24 και 31 Μαρτίου, 7,14 και 28 Απριλίου, 5, 12 και 19 Μαΐου. Ώρα 17:30 -19:30.

Το κόστος συμμετοχής και για τους τρεις κύκλους είναι δωρεάν. Απαραίτητη όμως είναι η κράτηση θέσης για τους κύκλους των εργαστηρίων, με αποστολή αίτησης ενδιαφέροντος στο education@sgt.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις το κοινό μπορεί επίσης να επικοινωνεί τηλεφωνικά στο 213-0178002.

Δείτε επίσης