Τζάκια : Με εντολή… ανάβουν μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή

Προωθείται υπουργική απόφαση για δωρεάν ρεύμα τις ημέρες που θα σβήνουν τα τζάκια. Το κόστος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Η αιθαλομίχλη έκανε για ακόμη μία φορά την εμφάνιση της.Τις νυχτερινές ώρες σε πολλές περιοχές της χώρας ο ουρανός, είχε καλυφθεί από ένα πέπλο προκαλώντας δυσφορία.

Οι εναλλακτικές μορφές θέρμανσης φαίνεται ότι δεν αποτελούν εναλλακτική λύση για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το δίκτυο παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έχουν καταγραφεί υψηλά επίπεδα αιωρουμένων σωματιδίων. Το πρόβλημα όπως τονίζουν οι ειδικοί, εντείνεται τα σαββατοκύριακα. Γι’ αυτό το λόγο και δόθηκε εντολή, οι πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια τους προκειμένου να προστατευθεί η υγεία όλων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ούτε και σήμερα Δευτέρα, ο καιρός είναι κατάλληλος για τζάκι!
Γιατροί και επιστήμονες, επισημαίνουν ότι η αιθαλομίχλη, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστικά αλλά και χρόνια νοσήματα, μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα τους και οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Ο προϋπολογισμός σε ρόλο καλοριφέρ

Θέμα ημερών λέγεται ότι είναι η υπογραφή υπουργικής απόφασης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος για παροχή δωρεάν ρεύματος σε όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φαίνεται ότι έχει γνωμοδοτήσει θετικά. Τις ημέρες λοιπόν που θα παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων, θα σβήνουν τα τζάκια και θα ανάβουν τα κλιματιστικά και οι θερμάστρες.

Το κόστος για τα νοικοκυριά εκείνες τις ημέρες που θα σημαίνει ” κόκκινος συναγερμός” , θα καλύπτεται από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Μάλιστα, όταν η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων θα φτάνει τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, το δωρεάν ρεύμα θα παρέχεται για διπλάσιο αριθμό ημερών. Να σημειωθεί, ότι τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό αέρα είναι το όριο κατά το οποίο ”χτυπάει” συναγερμός.

Δείτε επίσης