Ενα ευρώ η συνταγή στο φαρμακείο και 25 ευρώ η εισαγωγή στο νοσοκομείο

Σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο με το οποίο οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, δεν έχει αρχίσει ακόμη η εφαρμογή, καθώς η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), δεν είναι έτοιμη να το εφαρμόσει. Περίπου στις 10 Ιανουαρίου, θα αρχίσει το μέτρο αυτό, ωστόσο έως τότε  δεν θα πρέπει να εισπράττεται από τους φαρμακοποιούς της χώρας.Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ψηφισθεί στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου το 2012.

«Το ένα ευρώ αφορά στη συνταγή και όχι στο κάθε φάρμακο», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, κάνει λόγο για ολέθριες συνέπειες στην τσέπη των ασθενών αφού «ο ασθενής που πάσχει από νοσήματα πολλαπλών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει για κάθε συνταγή διαφορετικού πρωτοκόλλου επιπλέον, δηλαδή αν ο ασθενής πάσχει από τρία νοσήματα και χρειάζεται ένα φάρμακο για το κάθε νόσημα, θα πρέπει να λαμβάνει διαφορετική συνταγή για το καθένα, οπότε θα επιβαρύνεται με τρία ευρώ αντί για ένα. Σε περιπτώσεις δε, που ο ασφαλισμένος χρειάζεται περισσότερα φάρμακα διαφορετικών μεταξύ τους πρωτοκόλλων, θα χρειαστεί περισσότερες διαφορετικές συνταγές και το κόστος που θα κληθεί για αυτές να πληρώσει, μπορεί να φτάσει μηνιαίως στα οκτώ ή 10 ευρώ».

25 ευρώ η εισαγωγή στο νοσοκομείο

Για τα 25 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, αφορούν στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο και όχι τα εξωτερικά ιατρεία. Αυτό είναι ήδη σε ισχύ.

Ωστόσο αυτό ήταν ένα μέτρο, το οποίο είχε γίνει αναφορά ότι δεν θα ισχύσει, αλλά τελικά η διαπραγμάτευση με την Τρόικα έφερε άλλα αποτελέσματα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Με την Τρόικα είμαστε ακόμη σε συζήτηση για το δημοσιονομικό ισοδύναμο το οποίο έχει βρεθεί για να αντικαταστήσει τα 25 ευρώ εάν δούμε ότι τελικώς θέλουμε να το αφαιρέσουμε, είναι να αυξήσουμε τη συμμετοχή στα παραπεμπτικά και αυτό θέλει αλλαγή του νόμου και συμφωνία στη Βουλή».

Από τα 25 ευρώ «τα πέντε ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή, και τα 20 για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο» δήλωσε στο Mega και σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει να πληρώσει, ο κ. Γεωργιάδης είπε, “δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε”.

Οι πολίτες που εξαιρούνται από την καταβολή του ενός ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία, είναι οι χρόνιοι πάσχοντες.

Στην περίπτωση του μέτρου των 25 ευρώ, οι χρόνιοι πάσχοντες αλλά και άποροι δεν θα το καταβάλλουν. Για του υπόλοιπους θα ισχύει κανονικά.

Δείτε επίσης