Περισσότεροι ερωτικοί σύντροφοι αλλά λιγότερο ερωτικές επαφές για τους Βρετανούς

sex3Το επιστημονικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε πρόσφατα μια από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες για τη σεξουαλική συμπεριφορά των Βρετανών. Αφορούσε ένα δείγμα 15.000 Βρετανών ηλικίας 17-74 ετών για την περίοδο 2010-2012.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της μελέτης τους με προηγούμενες έρευνες που έγιναν το 1990 και το 2000.

Σημαντική αύξηση στις ομοφυλόφιλες γυναίκες

Συγκριτικά με τα προηγούμενα 10 ή 20 χρόνια, οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερο αριθμό ανδρών – συντρόφων κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς και συχνότερες σεξουαλικές επαφές με γυναίκες.

Η έρευνα κατάγραψε μια σημαντική αλλαγή στη στάση απέναντι στις επαφές μεταξύ του ίδιου φύλου. Πριν δύο δεκαετίες, στην ηλικιακή ομάδα 16-44, περίπου ένας στους τέσσερις θεωρούσε ότι το ομοφυλόφιλο σεξ “δεν ήταν εντελώς λάθος” (22% για τους άνδρες και 24% για τις γυναίκες. Τα αντίστοιχα ποσοστά τώρα είναι 48% για τους άνδρες και 52% για τις γυναίκες. Να σημειωθεί ότι το 16% των γυναικών δήλωσε ότι είχε ομοφυλόφιλη εμπειρία εκ των οποίων το 8% έγινε με επαφή γεννητικών οργάνων. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άνδρες ήταν 7% και 5%.

Το εύρος των ετερόφυλων πρακτικών διευρύνθηκε και αυξήθηκαν τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών που ανέφεραν στοματικό και πρωκτικό σεξ. Ειδικά για τις γυναίκες υπάρχει σήμερα μεγαλύτερη αποδοχή για την επαφή της μιας βραδιάς. Ενώ το 1990 μόνο το 5,4% των γυναικών ανέφεραν ότι αυτό ς “δεν έχει τίποτα κακό”, τώρα το ποσοστό έχει ανέβει στο 13%.

Το περίεργο ωστόσο είναι ότι, συγκριτικά με παλαιότερα, η συχνότητα των επαφών ήταν χαμηλότερη την περίοδο 2010-2012 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην ερώτηση πόσες φορές κάνατε σεξ τον τελευταίο μήνα η μέση απάντηση ήταν τρεις φορές ενώ πριν 20 χρόνια η απάντηση ήταν πέντε φορές.

Από την άλλη μεριά, και στα δύο φύλα, παρατηρήθηκε πολύ μικρότερη ανοχή στην απιστία.

Ποια προβλήματα απασχολούν

Το 15% των ανδρών και το 30% των γυναικών ανέφερε μειωμένη ερωτική επιθυμία κατά το τελευταίο έτος.

Γενικότερα, οι τέσσερις στους 10 εθελοντές ανέφεραν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, ενώ ένας στους έξι δήλωσε ότι πιστεύει πως η υγεία του επηρεάζει την ερωτική του ζωή.

Ωστόσο, μόνο το 24% των ανδρών και το 18% των γυναικών είπαν ότι έχουν σεξουαλικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στον γιατρό τους.

Το τελικό συμπέρασμα των αναλυτών της έκθεσης είναι ότι οι Βρετανοί δεν έχουν περισσότερες ερωτικές επαφές σε σχέση μια δεκαετία πριν.

Δείτε επίσης