ΕΟΠΥΥ: Πότε υπάρχει πληρωμή για την επίσκεψη στο γιατρό

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει για το πότε η επίσκεψη σε συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ απαιτεί ή όχι πληρωμή.

Πληρωμή καταβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις όπου:

  • Υπάρχουν ιατρικές πράξεις και άρα νόμιμη συμμετοχή 15% από την πλευρά του ασφαλισμένου,
  • Η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 200 επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος,
  • Ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που δεν έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές,
  • Ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί τον γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.

 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι, ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Εκτός των συμβεβλημένων, όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να χορηγούν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι γιατροί αυτοί όμως πληρώνονται ιδιωτικά από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.

Δείτε επίσης