Χορός: Παραστάσεις για το 2014

Τρεις μεγάλοι οργανισμοί έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμά τους μια σειρά παραστάσεων χορού για το 2014.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που δίνει μεγάλο βάρος στο μοντέρνο χορό θα φιλοξενήσει φέτος το 1ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων από την έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2014. Πρωταγωνίστριες 4 ελληνίδες χορογράφοι που ζουν και δημιουργούν εκτός συνόρων και αποτελούν μέλη της “διασποράς” του ελληνικού χορού -η Χριστίνα Γουζέλη, η Λενιώ Κακλέα, η Ελπίδα Ορφανίδου και η Παναγιώτα Καλλιμάνη- μαζί με τον Αυστραλό Paul Blackaman – που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα- θα παρουσιάσουν φρέσκες χορογραφίες μέσω τολμηρών πειραματισμών και νέων οπτικών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Dancing to Connect δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανακαλύψουν κώδικες συνεργασίας και επικοινωνίας μέσα από το χορό.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε πέντε σχολεία της Αθήνας και πέντε σχολεία της Πάτρας και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα παρουσιαστεί στις 23 Φεβρουαρίου.
Από τις 21 έως και τις 23 Μαρτίου η χορευτική ομάδα 65+ της Στέγης που συμμετείχε είχε στα σεμινάρια της προηγούμενης χρονιάς θα παρουσιάσει την πρώτη της χορευτική παράσταση.

Ο Israel Galvan ο διάσημος Ισπανός χορευτής και χορογράφος έρχεται στις 23 Απριλίου όπου μέσα από την παράσταση “Lo Real-Le Real-The Real” και με μια νέα χορογραφική γλώσσα φλαμένκο θα ενσαρκώσει τον πόνο και το πάθος για την ελευθερία με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Μαζί του οι δύο εξαιρετικές χορεύτριες Μπελέν Μάγια και Ισαμπέλ Μπαγιόν καθώς και μια μπάντα μουσικών και τραγουδιστών.

Στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με μια νέα πολυαναμενόμενη παράσταση από τις 23 Μαϊου έως τις 28 Ιουνίου 2014.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει μια παλαιότερη επιτυχία της τον Φεβρουάριο. Ο Ρενάτο Τζανέλα εμπνέεται από τις συνθέσεις της Ελένης Καραΐνδρου που έντυσαν ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και παρέα με τις σουίτες του Βίλα – Λόμπος χορογραφεί ένα “Ταξίδι στην αιωνιότητα”.


Θα ακολουθήσουν τον Μάρτιο “Η λίμνη των κύκνων” σε μια νέα εκδοχή και το μπαλέτο “Ερωτευμένος Σοπέν” του Γιανίν Μποκέν εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Γκαίτε “Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου” σε μουσική Σοπέν.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 3 και 4 Απριλίου αναμένουμε τα “Les Grands Ballets Canadiens” όπου θα παρουσιάσουν τη χορογραφία του Ohad Naharin “Minus One” και στις 22 και 23 Μαϊου 2014 μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, μια χορευτική παράσταση χιπ-χοπ του χορογράφου Sebastien Lefrancois και της ομάδας του Trafic de Styles που εξιστορούν τη σαιξπηρική ιστορία πάνω στην πρωτότυπη μουσική του Laurent Couson.

Δείτε επίσης