Το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στην Ισπανία

Μία νοσηλεύτρια η οποία πριν από δύο εβδομάδες φρόντιζε έναν επαναπατρισμένο ασθενή με ιό Έμπολα στην Μαδρίτη, μολύνθηκε από τον θανατηφόρο ιό και πλέον νοσηλεύεται στην απομόνωση σε νοσοκομείο κοντά στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη.

Όπως είπε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Άνα Μάτο, η νοσηλεύτρια συμμετείχε στην ομάδα του υγειονομικού προσωπικού που φρόντισε τον ιερέα Μανουέλ Γκαρσία Βιέχο, ο οποίος πέθανε εξαιτίας του Έμπολα στις 25 Σεπτεμβρίου 2014. Ο ισπανικής καταγωγής 69χρονος ιερέας, που ήταν και γιατρός, διοικούσε ένα νοσοκομείο στη Σιέρα Λεόνε και επαναπατρίστηκε όταν αρρώστησε από τον ιό Έμπολα.

Η νοσηλεύτρια που μολύνθηκε από τον ιερέα άρχισε να νιώθει τα πρώτα συμπτώματα της νόσου στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, όταν βρισκόταν σε διακοπές σε περιοχή η οποία έως αυτή την ώρα δεν έχει αποκαλυφθεί.

Σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε με υψηλό πυρετό σε νοσοκομείο της πόλης Αλκορκόν, κοντά στη Μαδρίτη. Οι γιατροί την οδήγησαν στην απομόνωση και την υπέβαλλαν σε εξετάσεις που έδειξαν πως είναι μολυσμένη από τον ιό.

Η κατάσταση της γυναίκας είναι σταθερή, ενώ καταρτίζεται κατάλογος με όσους ήρθαν σε επαφή μαζί της, για να υποβληθούν και αυτοί σε εξετάσεις.  Κανείς άλλος εκτός από τη γυναίκα δεν έχει μπει έως στιγμής σε καραντίνα, αλλά ο σύζυγός της και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που την μετέφερε στο νοσοκομείο βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Δείτε επίσης