Glubobay: Χρήση, δοσολογία, ενδείξεις

 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

Glubobay 50 mg χάπια

Glucobay 100 mg χάπια

Διαβάστε προσεκτικά αυτό το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο

 • Φυλάξτε αυτό το φύλλο οδηγιών χρήσης. Ίσως χρειαστεί να το διαβάσετε ξανά.
 • Εάν έχετε περαιτέρω απορίες, παρακαλούμε ρωτήστε το γιατρό σας.
 • Εάν κάποια από τις ανεπιθύμητες ενέργειες γίνει σοβαρή, ή εάν παρατηρήσετε κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Το παρόν φύλλο οδηγιών περιέχει:

 1. Τι είναι το Glubobay και ποια είναι η χρήση του
 2. Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού χρησιμοποιήσετε το Glubobay
 3. Πώς να χρησιμοποιήσετε το Glubobay
 4. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες
 5. Πώς να φυλάσσεται το Glubobay
 6. Λοιπές πληροφορίες
 1. Τι είναι το GLUBOBAY και ποια είναι η χρήση του

To Glucobay ανήκει σε μια ομάδα φαρμακευτικών προϊόντων για τη χρήση στη θεραπεία του διαβήτη (αναστολέας της α- γλυκοσιδάσης).

Η δραστική ύλη του Glucobay είναι η ακαρβόζη μια ουσία, που ανήκει στην ομάδα των αναστολέων της α-γλυκοσιδάσης. Οι αναστολείς της α-γλυκοσιδάσης επιβραδύνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων της τροφής και μειώνουν την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, που εμφανίζεται μετά από κάθε γεύμα. Γενικότερα η ακαρβόζη οδηγεί σε μια ομαλοποίηση των διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα.

Το Glucobay χρησιμοποιείται:

 • Σε σακχαρώδη διαβήτη μη εξαρτώμενο από την ινσουλίνη

Για τη συμπληρωματική ρύθμιση πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 2), για τους οποίους η θεραπεία μόνο με δίαιτα και με υπογλυκαιμικά από του στόματος φάρμακα είναι ανεπαρκής.

 • Σε εξαρτώμενο από την ινσουλίνη σακχαρώδη διαβήτη ( τύπου 1), ως συμπλήρωμα της αγωγής με ινσουλίνη.
 1. Tι πρέπει να γνωρίζετε προτού χρησιμοποιήσετε το GLUBOBAY 

ΜΗΝ  χρησιμοποιήσετε το Glubobay

–        Εάν είχατε παλαιότερα εμφανίσει αλλεργική αντίδραση σε ουσίες σχετικές με την ακαρβόζη ή σε κάποιο άλλο από τα συστατικά του προϊόντος. Αν εμφανίζετε γενικά αλλεργική διάθεση και δεν είστε βέβαιος, αν είστε αλλεργικός στην ακαρβόζη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

–        Σε παιδιά ή εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών.

–        Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

–        Σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου ή ελκώδη κολίτιδα.

–        Εάν πάσχετε από εντερική απόφραξη ή έχετε προδιάθεση σε εντερική απόφραξη.

–        Εάν έχετε χρόνιες (παρατεταμένες) παθήσεις του εντέρου, όπου η πέψη και η απορρόφηση από το έντερο είναι διαταραγμένη.

–        Σε μεγάλου μεγέθους κήλη ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της αυξημένης παραγωγής αερίων στο έντερο

 • Εάν έχετε σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία (κάθαρση κρεατινίνης κάτω από 25ml / min)

–         Σε σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία

Προσέχετε ιδιαίτερα με το Glubobay 

–     Εάν υποφέρετε από άλλες παθήσεις, όπως νεφρική ανεπάρκεια, θα πρέπει να ενημερώσετε το   γιατρό σας. 

–     Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Glucobay σπάνια έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις των   τρανσαμινασών μεγαλύτερες από το τριπλάσιο του ανώτατου φυσιολογικού ορίου (κλινικά σημαντικές), οι οποίες ήταν αναστρέψιμες μετά τη διακοπή της θεραπείας και οι οποίες μπορεί να υποχωρήσουν σας φυσιολογικά επίπεδα κατά τη συνέχιση της θεραπείας. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει εργαστηριακό έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας τους πρώτους 6-12 μήνες θεραπείας (βλ. Ανεπιθύμητες Ενέργειες).

–     Όταν το Glucobay λαμβάνεται από μόνο του δεν προκαλεί υπογλυκαιμία. Εάν για το σακχαρώδη διαβήτη, λαμβάνετε  ταυτόχρονα με το Glucobay και άλλα υπογλυκαιμικά φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, σουλφονυλουρία….), τότε μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας (όπως  γρήγοροι παλμοί, εφίδρωση, τρέμουλο). Αφού επικοινωνήσετε με το γιατρό σας (για επιβεβαίωση της υπογλυκαιμίας και επανεκτίμηση της θεραπείας σας), θα πρέπει να πάρετε δισκία γλυκόζης, που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο και καλό θα ήταν να τα έχετε πάντοτε διαθέσιμα. Στις περιπτώσεις αυτές η λήψη ζάχαρης δεν είναι αποτελεσματική.

Ακόμα και εάν λαμβάνετε Glucobay εξακολουθεί να είναι ουσιώδες για εσάς να διατηρήσετε αυστηρά την καθορισμένη σας δίαιτα.

Λήψη άλλων φαρμάκων

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, αν λαμβάνετε άλλα φάρμακα. Σε περίπτωση διάρροιας ενημερώστε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί ενδεχομένως να τροποποιήσει τη δοσολογία του Glucobay και/ή της ταυτόχρονης αγωγής.

Παρακάτω αναφέρονται κάποια φάρμακα, που όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με το Glucobay μπορεί να επηρεάσουν τη δράση του ή μπορεί να μεταβληθεί η δική τους δράση.

-Φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη (παρασκευάσματα σουλφονυλουρίας, μετφορμίνη, ινσουλίνη….): όταν χορηγούνται ταυτόχρονα με το Glucobay μπορεί να χρειασθεί αναπροσαρμογή της δοσολογίας αυτών, όταν οι τιμές του σακχάρου του αίματος μειωθούν κάτω από το φυσιολογικό όριο.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί υπογλυκαιμικό σοκ. Σε περίπτωση οξείας  υπογλυκαιμίας πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακαρβόζη η επιτραπέζια ζάχαρη (καλαμοσάκχαρο) διασπάται σε φρουκτόζη και γλυκόζη πιο αργά και επομένως είναι ακατάλληλη για την ταχεία εξάλειψη της υπογλυκαιμίας. Συνεπώς πρέπει να χρησιμοποιείται γλυκόζη (δεξτρόζη) αντί για επιτραπέζια ζάχαρη (καλαμοσάκχαρο).

– Φάρμακα που τείνουν να προκαλούν υπεργλυκαιμία σε συγχορήγηση με ακαρβόζη: σε αυτά τα φάρμακα συμπεριλαμβάνονται οι θειαζίδες και άλλα διουρητικά, κορτικοστεροειδή, φιανοθιαζίνες, φάρμακα θυροειδούς, οιστρογόνα, από του στόματος αντισυλληπτικά, φαινϋτοίνη, νικοτινικό οξύ, συμπαθομιμητικά, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και ισονιαζίνη.

Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά. Επίσης προσεκτική παρακολούθηση συνιστάται και στην περίπτωση που κάποιο από τα ανώτερω σκευάσματα διακοπεί από ασθενή που λαμβάνει ήδη ακαρβόζη σε συνδυασμό με σουλφονυλουρία ή ινσουλίνη μιας και αυτό μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.

-Φάρμακα γνωστά ως προσροφητικές ουσίες (κυρίως για την αντιμετώπιση της διάρροιας): τα φάρμακα αυτά μπορεί να μειώσουν τη δράση του Glucobay.

-Φάρμακα βοηθητικά της πέψης (παρασκευάσματα πεπτικών ενζύμων που περιέχουν ένζυμα τα οποία διασπούν υδατάνθρακες π.χ. αμυλάση, παγκρεατίνη): σε περιπτώσεις ταυτόχρονης χορήγησης με Glucobay πιθανώς να πρέπει να αυξηθεί η δοσολογία του Glucobay.

– Λόγω της πιθανότητας επηρεασμού της δράσης της ακαρβόζης, η ταυτόχρονη χορήγηση χολεστυραμίνης, εντερικών απορροφητικών και φαρμακευτικών προϊόντων με πεπτικά ένζυμα πρέπει να αποφεύγεται.

-Διγοξίνη (καρδιολογικό φάρμακο): αν λαμβάνετε διγοξίνη, ο γιατρός σας πιθανώς να προσαρμόσει τη δοσολογία.

Εάν λαμβάνετε ταυτόχρονα Ακαρβόζη και από του στόματος Νεομυκίνη ( αντιμικροβιακό φάρμακο), η άνοδος της γλυκόζης σας στο αίμα μετά από ένα γεύμα μπορεί να ελαττωθεί και μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερη ή πιο σοβαρή κοιλιακή δυσφορία. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να μειώσει τη δόση της ακαρβόζης προσωρινά.

Λήψη του Glucobay με φαγητό και ποτό

Τα δισκία Glucobay είναι αποτελεσματικά μόνο εάν καταπωθούν ολόκληρα με λίγο υγρό

ακριβώς πριν από το γεύμα ή εάν μασηθούν με τις πρώτες μπουκιές του γεύματος.

Η επιτραπέζια ζάχαρη (καλαμοσάκχαχαρο) και οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη συχνά προκαλούν εντερικά συμπτώματα καθώς και διάρροια (βλ. ανεπιθύμητες ενέργειες), ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζύμωσης υδατανθράκων στο κόλον, κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Glucobay.

Παιδιά και έφηβοι

Η χορήγηση του Glucobay στα παιδιά αντενδείκνυται.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της ακαρβόζης δεν έχουν ερευνηθεί σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 18 ετών και σε παιδιά. 

Ηλικιωμένοι ασθενείς (ηλικίας άνω των 65 ετών)

Δεν συνίσταται τροποποίηση της δόσης ή της συχνότητας χορήγησης σε ηλικιωμένους ασθενείς, που λαμβάνουν Glucobay. 

Κύηση

Η χορήγηση του Glucobay στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται, γιατί η ασφάλειά του δεν είναι τεκμηριωμένη.

Αν υποπτεύεσθε εγκυμοσύνη ή διαπιστωθεί εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αμέσως, διότι πρέπει να αλλάξετε θεραπεία.

Γαλουχία

Η ακαρβόζη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Το Glucobay δεν πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες που θηλάζουν.

Οδήγηση και χειρισμός μηχανών

Επίδραση στην ικανότητα ενεργούς συμμετοχής στην οδική κυκλοφορία ή το χειρισμό   μηχανημάτων δεν είναι γνωστή.

 ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η δοσολογία καθορίζεται από το γιατρό και για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα στη θεραπεία σας πρέπει ταυτόχρονα να ακολουθείτε πιστά και τη δίαιτα που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη μεταβολική ρύθμιση του διαβήτη και στη μείωση της έντασης και της συχνότητας εμφάνισης των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η συνήθης δόση είναι αρχικά:

 • 3 x 1 δισκίο 50mg ακαρβόζης ημερησίως ή 3 x 1/2 δισκίο 100mg ακαρβόζης ημερησίως και μπορεί να αυξηθεί
 • σε 3 x 2 δισκία 50mg ακαρβόζης ημερησίως ή 3 x1 δισκίο 100mg ακαρβόζης ημερησίως μετά από θεραπεία τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων, αν δεν υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση.

Αν παρουσιασθούν ενοχλητικά συμπτώματα, παρά το ότι ακολουθείται πιστά η δίαιτα, η δόση δε θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο, αλλά θα πρέπει  να μειωθεί, αν απαιτείται.

Μια περαιτέρω αύξηση στη δοσολογία σε 3 x 2 δισκία 100mg την ημέρα μπορεί να είναι κατά περίπτωση αναγκαία. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται στενά. 

Η μέση δόση είναι 300mg ακαρβόζης την ημέρα (που αντιστοιχούν σε 3 x 2 δισκία ακαρβόζης των 50mg/ ημέρα ή 3 x 1 δισκίο ακαρβόζης των 100mg/ ημέρα)

Πώς και πότε θα πρέπει να πάρετε Glucobay

Τα δισκία Glucobay θα πρέπει να μασώνται μαζί με τις πρώτες μπουκιές φαγητού και μετά να καταπίνονται. Εάν προτιμάτε να μην μασήσετε τα δισκία τότε καταπιείτε τα ολόκληρα με λίγο υγρό αμέσως πριν από το γεύμα.

Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα επιπρόσθετα του Glucobay, λάβετε επίσης αυτά τα φάρμακα. 

Για πόσο χρόνο θα πρέπει να λάβετε το Glucobay

Δεν προβλέπεται κάποιος περιορισμός στη διάρκεια της θεραπείας με τα δισκία ακαρβόζης.

O γιατρός σας θα αποφασίσει για πόσο χρόνο θα πρέπει να λάβετε το Glucobay. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την πορεία της ασθένειάς σας. 

Εάν έχετε πάρει  περισσότερο  Glucobay από όσο θα έπρεπε

Εάν υπερβείτε την συνιστώμενη δόση, ή σε περίπτωση μιας υπερδοσολογίας μπορεί να πάθετε διάρροια και άλλα εντερικά συμπτώματα όπως τυμπανισμό, φούσκωμα ( αέρια ) και πόνο στο στομάχι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να καθυστερήσετε τη λήψη γευμάτων, που περιέχουν υδατάνθρακες για 4 έως 6 ώρες, να αποφύγετε τη λήψη γευμάτων και ποτών, που περιέχουν ζάχαρη ή προκαλούν παραγωγή αερίων και να ενημερώνετε αμέσως το γιατρό σας.

Εάν έχετε ξεχάσει να πάρετε Glucobay

Εάν ξεχάσετε να πάρετε μια ή περισσότερες δόσεις του Glucobay μην πάρετε τα δισκία ανάμεσα στα γεύματα. Περιμένετε μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη δόση και γεύμα και συνεχίστε κανονικά. 

 1. ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ)

Έχουν αναφερθεί οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες: 

Πολύ συχνές παρενέργειες

(επηρεάζουν περισσότερο από 1 στους 10 χρήστες)

 • αέρια (φούσκωμα)

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες

(επηρεάζουν λιγότερους από 1 στους 10 αλλά περισσότερο από 1 στους 100 χρήστες)

 • διάρροια
 • γαστρεντερικοί και κοιλιακοί πόνοι

Όχι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες

(επηρεάζουν λιγότερους από 1 στους 100 αλλά περισσότερο από 1 στους 1,000 χρήστες)

 • ναυτία
 • εμετός
 • διαταραχές πέψης (δυσπεψία)
 • παροδική αύξηση στα υπατικά ένζυμα

Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες

(επηρεάζουν λιγότερους από 1 στους 1,000 αλλά περισσότερο από 1 στους 10,000 χρήστες)

 • οίδημα (συσσώρευση υγρού, κυρίως στα πόδια)
 • ίκτερος ( κιτρίνισμα του δέρματος)

Ανεπιθύμητες ενέργειες που η συχνότητα δεν είναι γνωστή

 • μείωση των επιπέδων των αιμοπεταλίων στο αίμα ( θρομβοκυτοπενία)
 • υπερευαισθησία στο φάρμακο ( κοκκίνισμα, κνησμός, δερματικό εξάνθημα και εξάνθημα από ερεθισμό)
 • ατελής απόφραξη των εντέρων ( subileus)
 • ολική απόφραξη των εντέρων (ειλεός)
 • αέρια στα κοιλιακά τοιχώματα ( εντερική κυστοειδής πνευμάτωση)
 • φλεγμονή του ήπατος (ηπατίτιδα)

Επιπλέον, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που προέρχονται ιδιαίτερα από την Ιαπωνία όπως διαταραχή του ήπατος, μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία και ηπατική βλάβη.

Μεμονωμένες περιπτώσεις κεραυνοβόλου ηπατίτιδας με θανατηφόρα έκβαση έχουν αναφερθεί στην Ιαπωνία. Η σχέση με το Glucobay  είναι ασαφής. 

Εάν δεν ακολουθηθεί η συνταγογραφούμενη διαβητική δίαιτα, οι εντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να ενταθούν.

Εάν εμφανισθούν έντονα ενοχλητικά συμπτώματα παρά την προσκόλληση στην συνταγογραφούμενη διαβητική δίαιτα, πρέπει να συμβουλευθεί ο γιατρός και η δόση να μειωθεί προσωρινά ή μόνιμα.

Σε ασθενείς που λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 150 με 300mg Glucobay την ημέρα, σπάνια έχουν παρατηρηθεί κλινικά σχετιζόμενοι  μη φυσιολογικοί έλεγχοι ηπατικής δυσλειτουργίας ( τρείς φορές πάνω από το  ανώτερο όριο  για τις φυσιολογικές τιμές). Οι μη φυσιολογικές τιμές μπορεί να είναι παροδικές υπό τη συνεχιζόμενη θεραπεία με Glucobay (βλ. Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση). 

 1. ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ GLUBOBAY

Μην αφαιρείτε τα δισκία από το αλουμίνιο παρά μόνο αμέσως πριν τη χρήση.

Μη χρησιμοποιείτε το προϊόν εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Το Glucobay πρέπει να φυλάσσεται στο κουτί του σε θερμοκρασία ≤30ο C, και σε ξηρό μέρος.

Φυλάσσετε τα φάρμακα μακριά από τα παιδιά.

Σε υψηλές θερμοκρασίες και / ή σχετικά υψηλή υγρασία, μπορεί να προκύψει αποχρωματισμός στα δισκία που δεν βρίσκονται στην αρχική τους συσκευασία. Συνεπώς τα δισκία θα πρέπει να αφαιρούνται απο το αλουμίνιο αμέσως πριν απο τη χρήση. 

 1. ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Tί περιέχει το Glubobay

 • Η φαρμακευτική δραστική ουσία είναι η ακαρβόζη

Ένα χάπι 50 mg περιέχει 50 mg ακαρβόζης

Ένα χάπι 100 mg περιέχει 100 mg ακαρβόζης

 • Τα άλλα έκδοχα είναι, microcrystalline cellulose, magnesium stearate, maize starch, colloidal silicon dioxide 

 

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ: Χορηγείται με ιατρική συναγή 

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  – Το φάρμακο αυτό σας το έγραψε ο γιατρός σας μόνο για το συγκεκριμένο ιατρικό σας πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να το δίνετε σε άλλα άτομα ή να το χρησιμοποιείτε για κάποια άλλη πάθηση, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευθεί το γιατρό σας.- Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα με το φάρμακο, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας- Εάν έχετε οποιαδήποτε ερωτηματικά γύρω από τις πληροφορίες που αφορούν το φάρμακο που λαμβάνετε ή χρειάζεσθε καλύτερη ενημέρωση για το ιατρικό σας πρόβλημα μη διστάσετε να ζητήσετε τις πληροφορίες αυτές από τον γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.

– Για να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές το φάρμακο που σας χορηγήθηκε, θα πρέπει  να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.

– Για την ασφάλεια σας και την υγεία σας είναι απαραίτητο να διαβάσετε με προσοχή κάθε πληροφορία, που αφορά το φάρμακο που σας χορηγήθηκε.

– Να μη διατηρείτε τα φάρμακα σε ερμάρια του λουτρού, διότι η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αλλοιώσουν το φάρμακο και να το καταστήσουν επιβλαβές για την υγεία σας.

– Να μην κρατάτε  φάρμακα που δεν τα χρειάζεσθε πλέον ή που έχουν ήδη λήξει.

– Για μεγαλύτερη ασφάλεια κρατάτε όλα τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά.

– Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται στο νερό της αποχέτευσης ή στα σκουπίδια. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας πώς να πετάξετε τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Δείτε επίσης