HEXALEN – φύλλο οδηγιών: Ενδείξεις και δοσολογία

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ
HEXALEN Διάλυμα για στοματικές πλύσεις, 0,1% w/V.
Εξετιδίνη.
Σύνθεση: Δραστική ουσία : Hexetidine
΄Εκδοχα : Ethanol (96%), Polysorbate 60,

Methylsalicylate, Clove oil, LevolMenthol, Anise oil, Pepermint Oil,Eucalyptus oil, Saccharin sodium, Azorubin (85%) Ε122 , Citrica acid monohydrate, Water purified

Φαρμακοτεχική μορφή: Διάλυμα για στοματικές πλύσεις. 

Περιεκτικότητα σε δραστική ουσία : Κάθε 1 ml διαλύματος περιέχει 1 mg εξετιδίνης.

Περιγραφή – συσκευασία: Το διάλυμα Hexalen είναι ένα κόκκινο διαυγές υγρό. 200 ml διαλύματος περιέχονται υάλινη διαφανή φιάλη.

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Αντισηπτικό στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. 

Κάτοχος κυκλοφορίας :

Johnson & Johnson Hellas ΑΕΒΕ

Για την Κύπρο

Υπ. Κυκλ.: Phadisco Ltd

Παρασκευαστής:  McNeil Manufacturing SAS, Orleans, France

Γενικές Πληροφορίες: Το διάλυμα Hexalen περιέχει εξετιδίνη, ένα τοπικής χρήσης φάρμακο με αντισηπτικές ιδιότητες, που δρα εναντίον πολλών μικροβίων και μυκήτων που ευθύνονται για τις λοιμώξεις της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.

Ενδείξεις: Για την τοπική θεραπεία των λοιμώξεων του στόματος, του φάρυγγα και των συνεπειών τους (φλεγμονές). Σε: κυνάγχη, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, άφθες, μυκητιάσεις, ερπητοειδή έλκη.

Τοπική αγωγή σε: ουλίτιδες, περιοδοντίτιδες, πυόρροια, περιοδοντικά αποστήματα, κακοσμία στόματος, προληπτικά ή σε περιπτώσιες μόλυνσης και φλεγμονών μετά από εξαγωγές και οδοντοχειρουργικές ή οδοντοπροσθετικές εργασίες.

Μετά από κακώσεις και χειρουργικές επεμβάσεις.

Αντενδείξεις: Να μη χορηγείται σε παιδιά κάτω των 6 χρόνων.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση

  • Γενικά : Να μη χρησιμοποιείται για μακροχρόνια θεραπεία γιατί μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας. Σε περίπτωση παρατεινόμενων συμπτωμάτων, για περισσότερες από 5 ημέρες, θα πρέπει να επανεκτιμάτε η κατάσταση και να επιλέγεται η κατάλληλη θεραπείας. Να μην καταπίνεται.
  • Ηλικιωμένοι : Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες οδηγίες για ηλικιωμένους 
  • Εγκυμοσύνη: Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Hexalen την περίοδο της εγκυμοσύνης.
  • Θηλασμός: Συμβουλευθείτε το γιατρός σας πριν χρησιμοποιήσετε το Hexalen αν θηλάζετε 
  • Παιδιά: Να μη χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 χρονών. 
  • Επίδραση στην ικανότητα οδήγησης & χειρισμού μηχανημάτων: Δεν εφαρμόζεται.

Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις για τα περιεχόμενα έκδοχα: Περιέχει μινθέλαιο και πρέπει να χορηγείται με προσοχή στα παιδιά.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες : Η παράλληλη, ή, στη συνέχεια, η χρήση άλλων αντισηπτικών φαρμάκων θα πρέπει να αποφεύγεται, εξαιτίας πιθανών αλληλεπιδράσεων.

Δοσολογία : Ξεπλύνετε ή κάνετε γαργάρα για μισό λεπτό με μια κουταλιά της σούπας ΑΝΑΡΑΙΩΤΟ Hexalen, 2-3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ιατρική οδηγία.

Για τη θεραπεία εντοπισμένων φλεγμονών του στόματος χρησιμοποιείστε Hexalen πάνω σε βαμβάκι ή γάζα, επαλείφοντας τοπικά στο σημείο της φλεγμονής.

Υπερδοσολογία – Αντιμετώπιση:

Ενδείξεις και συμπτώματα υπερδοσολογίας:

Δεν υπάρχουν αναφορές υπερδοσολογίας με hexetidine. Η hexetidine στην παρούσα συγκέντρωση στο φάρμακο δεν είναι τοξική.

Οξεία αλκοολική δηλητηρίαση θεωρείται ακραία περίπτωση αλλά ωστόσο θεωρητικά μπορεί να συμβεί εάν μια μεγάλη ποσότητα καταποθεί από ένα μικρό παιδί, τότε μπορεί να παρατηρηθεί δηλητηρίαση εξαιτίας της περιεχόμενης αλκοόλης. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για να υποθέσουμε ότι επαναλαμβανόμενη, υπερβολική χορήγηση της hexetidine μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας: Η αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας είναι συμπτωματική αλλά σπάνια απαιτείται. Σε περίπτωση κατάποσης από ατύχημα του περιεχομένου ενός μπουκαλιού από ένα παιδί, χρειάζεται άμεσα η συμβουλή γιατρού. Η πλύση στομάχου πρέπει να γίνει σε δύο ώρες από την κατάποση και η αντιμετώπιση πρέπει να συσχετισθεί με τη θεραπεία της αλκοολικής δηλητηρίασης. .

Τι πρέπει να γνωρίζετε στην περίπτωση που παραλείψατε να πάρετε κάποια δόση: Δεν έχει εφαρμογή.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες (Παρενέργειες): Το φάρμακο είναι καλώς ανεκτό, με λίγες πιθανότητες να προκαλέσει ερεθισμό ή αντιδράσεις ευαισθησίας. Παρατεταμένη χρήση του είναι επίσης καλώς ανεκτή.

Τεστ αλλεργίας με hexetidine σε αλοιφή ήταν αρνητικό για ερεθισμό και πιθανή ευαισθησία.

Σε μερικά άτομα ήπιος ερεθισμός (όπως κυνάγχη, κάψιμο ή κνησμός) της γλώσσας και / ή των στοματικών ιστών έχει αναφερθεί. Άλλες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια περιλαμβάνουν παροδική αναισθησία και αλλοίωση της γεύσης.

Ημερομηνία λήξης του προϊόντος : Αναγράφεται στην εξωτερική συσκευασία (χάρτινο κουτί) καθώς και στην εσωτερική συσκευασία (ετικέττα φιάλης).

Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει μην το χρησιμοποιήσετε.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του προϊόντος : Να φυλάσσεται σε θερμοκρασία μέχρι 25° C και να προστατεύεται από το φως.

Ημερομηνία τελευταίας αναθεώρησης του φύλλου οδηγιών: Φεβρουάριος 2002.

Το φάρμακο αυτό σας το έγραψε ο γιατρός σας μόνο για το συγκεκριμένο ιατρικό σας πρόβλημα. Δεν πρέπει να το δίνετε σε άλλα άτομα ή να το χρησιμοποιείτε για κάποια άλλη πάθηση, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευθεί το γιατρό σας.

Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας εμφανισθεί κάποιο πρόβλημα με το φάρμακο, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερωτηματικά γύρω από τις πληροφορίες που αφορούν στο φάρμακο που λαμβάνετε ή χρειάζεστε καλύτερη ενημέρωση για το ιατρικό σας πρόβλημα μη διστάσετε να ζητήσετε τις πληροφορίες αυτές από το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.

Για να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές το φάρμακο που σας χορηγήθηκε θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.

Για την ασφάλειά σας και την υγεία σας είναι απαραίτητο να διαβάσετε με προσοχή κάθε πληροφορία που αφορά στο φάρμακο που σας χορηγήθηκε. Να μη διατηρείτε τα φάρμακα σε ερμάρια του λουτρού, διότι η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αλλοιώσουν το φάρμακο και να το καταστήσουν επιβλαβές για την υγεία σας.

Να μην κρατάτε φάρμακα που δεν τα χρειάζεστε πλέον ή που ήδη έχουν λήξει.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια κρατάτε όλα τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος μακριά από παιδιά.

Το φάρμακο αυτό χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Δείτε επίσης