Nicotinell – τσίχλα: Δοσολογία και χρήση

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ

Ονομασία προϊόντος: Nicotinell® Fruit 2 mg, φαρμακευτική τσίχλα Nicotinell® Fruit 4 mg, φαρμακευτική τσίχλα Nicotinell® Cool Mint 2 mg, φαρμακευτική τσίχλα Nicotinell® Cool Mint 4 mg, φαρμακευτική τσίχλα

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά αυτό το φύλλο πληροφοριών πριν χρησιμοποιήσετε τις τσίχλες Nicotinell Fruit/Cool Mint 2 ή 4 mg.

Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλούμε ρωτήστε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

 1. Τι είναι η τσίχλα Nicotinell;

H τσίχλα Nicotinell ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται για να σας βοηθήσουν στην διακοπή του καπνίσματος.

H τσίχλα Nicotinell κυκλοφορεί σε δύο περιεκτικότητες (2 και 4 mg) και τρεις γεύσεις (Φρούτων, Μέντας και Γλυκύριζας). Το φύλλο αυτό οδηγιών αναφέρεται στις τσίχλες Nicotinell Fruit/ Cool Mint (Nicotinell σε γεύση Φρούτων / Μέντας) 2 & 4 mg.

Μία τσίχλα Nicotinell περιέχει:

Δραστικό συστατικό: νικοτίνη 2 mg ή 4 mg σε ένα σύμπλοκο ρητίνης (νικοτίνη – πολακριλλίνη 10 ή 20 mg)

Άλλα συστατικά: Βάση τσίχλας (που περιέχει βουτυλυδροξυτολουένιο), ανθρακικό ασβέστιο, σορβιτόλη (Ε420), άνυδρο ανθρακικό νάτριο, όξινο ανθρακικό νάτριο, πολακρυλίνη, γλυκερόλη, ύδωρ κεκαθαρμένο, μινθόλη (L), άρωμα tutti, σακχαρίνη, σακχαρίνη νατριούχος, ακεσουλφάμη καλιούχος, ξυλιτόλη, μαννιτόλη (Ε421), ζελατίνη, τιτανίου διοξείδιο (Ε171), κηρός καρναούβης και τάλκη.

 • τσίχλα Nicotinell Fruit περιέχει άρωμα φρούτων (tutti).
 • τσίχλα Nicotinell Mint περιέχει επίσης μινθέλαιο και ευκαλυπτέλαιο.
 • τσίχλα Nicotinell δεν περιέχει ζάχαρη.
 1. Πώς δρα η τσίχλα Nicotinell Fruit/Cool Mint 2 & 4 mg;

H τσίχλα Nicotinell περιέχει νικοτίνη, μία από τις ουσίες, που περιέχονται στον καπνό. Όταν μασάται η τσίχλα, η νικοτίνη απελευθερώνεται αργά στο στόμα και απορροφάται δια μέσου του βλεννογόνου του στόματος. Η υποκατάσταση αυτή της νικοτίνης αμβλύνει κάποια από τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης, που παρουσιάζονται συχνά κατά την διακοπή του καπνίσματος.

H τσίχλα νικοτίνης περιέχει νικοτίνη. Δεν περιέχει τις άλλες επιβλαβείς ουσίες, που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου όπως η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα.

 1. Ποιος ο σκοπός της τσίχλας Nicotinell Fruit/Cool Mint 2 & 4 mg;

Η τσίχλα Nicotinell χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης, που παρουσιάζονται μετά την διακοπή του καπνίσματος.

Τι πρέπει να έχετε ελέγξει πριν πάρετε τις τσίχλες Nicotinell Fruit/Cool Mint 2 & 4 mg;

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε την τσίχλα Nicotinell αν:

 • είστε αλλεργικός ή υπερευαίσθητος σε οποιοδήποτε από τα συστατικά της τσίχλας
 • δεν είστε καπνιστής

Πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε τσίχλα Nicotinell Fruit/Cool Mint 2 και 4 mg αν:

 • υποφέρετε από καρδιοπάθεια, π.χ. καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη, παραλλάσουσα στηθάγχη Prinzmetal’s ή διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.
 • έχετε υποστεί «εγκεφαλικό» (αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο).
 • υποφέρετε από υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • έχετε προβλήματα με το κυκλοφορικό σας.
 • είστε διαβητικός
 • υποφέρετε από υπερθυρεοειδισμό
 • υποφέρετε από υπερβολική δραστηριότητα των επινεφριδίων (φαιοχρωμοκύττωμα).
 • υποφέρετε από νεφροπάθεια ή ηπατοπάθεια.
 • υποφέρετε από οισοφαγίτιδα, φλεγμονή του στόματος ή του φάρυγγα, γαστρίτιδα ή πεπτικό έλκος.
 • δεν ανέχεστε την φρουκτόζη.
 • λαμβάνετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο σας συνταγογράφησε ο ιατρός σας. Με ορισμένα φάρμακα, ο ιατρός σας μπορεί να επιθυμεί να ρυθμίσει την δόση όταν διακόψετε το κάπνισμα.

Ορισμένα άτομα που φορούν οδοντοστοιχίες μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στην μάσηση της τσίχλας. Αν παρουσιάσετε τέτοια δυσκολία, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε διαφορετική φαρμακοτεχνική μορφή θεραπείας υποκατάστασης της νικοτίνης. Ζητήστε συμβουλές από τον φαρμακοποιό ή τον ιατρό σας.

Kάθε επικαλυμμένη τσίχλα Nicotinell 2 mg με γεύση Φρούτων / Μέντας περιέχει σορβιτόλη (Ε420) 0,2 g ανά τσίχλα, που είναι πηγή 0,04 g φρουκτόζης. Θερμιδική αξία 1,0 kcal/ τσίχλα.

Eπικαλυμμένη τσίχλα Nicotinell 2 mg σε γεύση Φρούτων / Μέντας περιέχει 11,50 mg νατρίου ανά τσίχλα.

Kάθε επικαλυμμένη τσίχλα Nicotinell 4 mg με γεύση Φρούτων / Μέντας περιέχει σορβιτόλη (Ε420) 0,2 g ανά τσίχλα, που είναι πηγή 0,04 g φρουκτόζης. Θερμιδική αξία 0.9 kcal/ τσίχλα.

Eπικαλυμμένη τσίχλα Nicotinell 4 mg με γεύση Φρούτων / Μέντας περιέχει 11.52 mg νατρίου ανά τσίχλα.

Για να αυξηθούν οι πιθανότητες να διακόψετε το κάπνισμα, πρέπει να διακόψετε εντελώς το κάπνισμα όταν θα ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τις τσίχλες.

Παιδιά και έφηβοι

Η τσίχλα Nicotinell δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών χωρίς την σύσταση του ιατρού.

Κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Σκοπός σας πρέπει να είναι να διακόψετετο κάπνισμα χωρίς να χρησιμοποιήσετε προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης. Ωστόσο, αν σας είναι αδύνατον να διακόψετε το κάπνισμα χωρίς τη χρήση προϊόντων υποκατάστασης της νικοτίνης, πρέπει να το συζητήσετε με τον ιατρό σας.

 • συνέχιση του καπνίσματος κατά τους τελευταίους αυτούς μήνες της κυήσεως, μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας ή ακόμη να έχει ως συνέπεια πρόωρη γέννηση ή θνησιγένεση.
 • τσίχλα Nicotinell, όπως και το ίδιο το κάπνισμα, πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια του θηλασμού καθώς η νικοτίνη μπορεί να ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα. Αν δεν μπορέσατε να σταματήσετε το κάπνισμα, μέχρι τώρα, η τσίχλα Nicotinell πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια του θηλασμού μόνο κατόπιν συστάσεως του ιατρού.

Οδήγηση ή χειρισμός μηχανών κατά την διάρκεια της χρήσης της τσίχλας Nicotinell

Δεν υπάρχουν δεδομένα για κίνδυνο, που να συσχετίζεται με την οδήγηση ή τον χειρισμό μηχανημάτων αν η τσίχλα Nicotinell ληφθεί σύμφωνα με τη συνιστώμενη δόση, αλλά θυμηθείτε ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά.

 1. Πώς να χρησιμοποιήσετε τις τσίχλες Nicotinell Fruit/Cool Mint 2 & 4 mg;

Η κατάλληλη δόση θα εξαρτηθεί από τις προηγούμενες συνήθειές σας όσον αφορά το κάπνισμα. Πρέπει να χρησιμοποιήστε την τσίχλα Nicotinell 4 mg αν:

 • είστε καπνιστής, με έντονη ή πολύ έντονη εξάρτηση από την νικοτίνη,
 • είχατε αποτύχει στο παρελθόν να διακόψετε το κάπνισμα με την τσίχλα των 2 mg,
 • τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησής σας παραμένουν τόσο έντονα που αν υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσετε και πάλι το κάπνισμα.

Διαφορετικά, πρέπει να χρησιμοποιήστε την τσίχλα Nicotinell 2 mg.

Η βέλτιστη δοσολογία επιλέγεται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Χαμηλή έως μέτρια Μέτρια έως έντονη εξάρτηση Έντονη έως πολύ έντονη
εξάρτηση εξάρτηση
Λιγότερα από 20 τσιγάρα / Από 20 έως 30 τσιγάρα / ημέρα Περισσότερα από 30
ημέρα τσιγάρα / ημέρα
Προτιμώνται οι μορφές με Είναι αποδεκτές οι μορφές με χαμηλή Προτιμώνται οι μορφές με
χαμηλή δόση (τσίχλα των 2 mg) ή υψηλή (τσίχλα των υψηλή δόση
(τσίχλα των 2 mg) 4 mg) δόση, ανάλογα με τα (τσίχλα των 4 mg)
χαρακτηριστικά και την προτίμηση του
ασθενούς.

 

Αν παρατηρηθεί μια παρενέργεια όταν ξεκινά η χορήγηση υψηλών δόσεων, η δόση αυτή πρέπει να αντικατασταθεί από χαμηλότερη δόση.

Οδηγίες για τη χρήση :

 1. Μασήστε μία τσίχλα αργά μέχρις ότου γίνει δυνατή η γεύση.
 2. Αφήστε την τσίχλα να μείνει ανάμεσα στα ούλα και στο μάγουλό σας.
 3. Αναμασήστε όταν εξασθενήσει πολύ η γεύση.
 4. Επαναλάβετε την σειρά αυτή για περίπου 30 λεπτά.

Δοσολογία για ενήλικες ηλικίας άνω των 18 ετών:

Μασήστε μία τσίχλα όταν αισθανθείτε την έντονη επιθυμία να καπνίσετε. Γενικά, μία τσίχλα πρέπει να μασάται κάθε μία ή δύο ώρες. Συνήθως, 8-12 τσίχλες την ημέρα είναι αρκετές. Αν εξακολουθείτε να έχετε την έντονη επιθυμία να καπνίσετε, μπορείτε να μασήσετε και άλλες τσίχλες. Δεν πρέπει να ξεπερνάτε τις 25 τσίχλες των 2 mg την ημέρα ή τις 15 τσίχλες των 4 mg.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Συνήθως, η θεραπεία πρέπει να συνεχισθεί επί τουλάχιστον 3 μήνες. Μετά από 3 μήνες, πρέπει να μειώσετε βαθμιαία τον αριθμό των τσιχλών που μασάτε καθημερινά. Πρέπει να διακόψετε την θεραπεία αφού μειώσετε τις τσίχλες που χρησιμοποιείτε σε 1-2 τσίχλες την ημέρα. Η χρήση της τσίχλας Nicotinell για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από 6 μήνες δεν συνιστάται γενικά. Σε κάποιους πρώην καπνιστές μπορεί να απαιτηθεί η θεραπεία με την τσίχλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αποφευχθεί η επανέναρξη του καπνίσματος. Αν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε την τσίχλα αφού παρέλθουν οι 9 μήνες, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό ή φαρμακοποιό σας.

Με την ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να έχετε αυξημένες πιθανότητες να διακόψετε το κάπνισμα.

Ο καφές, τα όξινα ή τα αεριούχα ποτά μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση της νικοτίνης και πρέπει να αποφεύγονται 15 λεπτά πριν μασηθεί η τσίχλα.

Τι να κάνετε αν μασήσετε μεγαλύτερο από τον συνιστώμενο αριθμό τσιχλών Nicotinell Fruit/Cool Mint 2 mg και 4 mg;

Αν μασήσετε υπερβολικά πολλές τσίχλες, μπορεί να παρουσιάσετε τα ίδια συμπτώματα με το αν καπνίζατε υπερβολικά. Τα γενικά συμπτώματα της υπερδοσολογίας νικοτίνης περιλαμβάνουν αδυναμία, εφίδρωση, αυξημένη έκκριση σιέλου, αίσθημα καύσου στο φάρυγγα, ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο στην κοιλιακή χώρα, διαταραχή της ακοής και της όρασης, κεφαλαλγία, ταχυπαλμία ή άλλη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, λαχάνιασμα και κυκλοφορικά προβλήματα.

Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα προβλήματα αυτά, απευθυνθείτε στον /στην ιατρό ή στον /στην φαρμακοποιό σας.

Αν υπάρχει υποψία δηλητηρίασης σε ένα παιδί, πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως ο ιατρός. Ακόμη και μικρές ποσότητες νικοτίνης είναι επικίνδυνες για τα παιδιά και μπορεί να έχουν ως συνέπεια βαρείας μορφής συμπτώματα, ή θάνατο.

 1. Ποιες παρενέργειες μπορεί να έχουν οι τσίχλες Nicotinell Fruit/Cool Mint 2 mg και 4 mg;

Οι συνηθέστερες παρενέργειες του Nicotinell είναι ζάλη, κεφαλαλγία και διαταραχές του ύπνου. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης, που συσχετίζονται με την διακοπή του καπνίσματος και μπορεί να προκαλούνται από την ανεπαρκή χορήγηση της νικοτίνης. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν ξηροστομία, λόξυγκας, διαταραχές του στομάχου όπως ναυτία, έμετος, καύσος στομάχου, αυξημένη έκκριση σιέλου, ερεθισμός του στόματος και του φάρυγγα και πόνος στους μυς της σιαγόνας ιδιαίτερα εξαιτίας έντονης μασήσεως. Η τσίχλα μπορεί να κολλήσει και σπανίως να προκαλέσει βλάβη στις τεχνητές οδοντοστοιχίες ή σε άλλες οδοντικές συσκευές.

Λιγότερο συνηθισμένες παρενέργειες, μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών, ερύθημα (ερυθρό δερματικό εξάνθημα) και κνίδωση. Σπάνια, μπορεί να παρατηρηθούν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και αλλεργικές αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές και να περιλαμβάνουν πρήξιμο στο δέρμα, οίδημα στο πρόσωπο και στο στόμα, χαμηλή αρτηριακή πίεση και δυσκολία στην αναπνοή.

Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα προβλήματα αυτά, απευθυνθείτε στον /στην ιατρό ή στον /στην φαρμακοποιό σας.

 1. Περισσότερες Πληροφορίες

Ημερομηνία λήξεως

Μην χρησιμοποιείτε την τσίχλα Nicotinell μετά από την ημερομηνία λήξεως που παρατίθεται στην επισήμανση της συσκευασίας. Θυμηθείτε να φέρετε πίσω στο φαρμακοποιό σας όλα τα αχρησιμοποίητα ή παλαιά φάρμακα.

Συνθήκες φύλαξης

Να μην φυλάσσεται σε θερμοκρασία άνω των 25°C. Να φυλάσσεται στην αρχική συσκευασία.

Σημείωση ασφαλείας για τα παιδιά:

Όλα τα φάρμακα πρέπει αν φυλάσσονται σε μέρος που δεν βλέπουν και δεν προσεγγίζουν τα παιδιά.

Με ποιες συσκευασίες κυκλοφορούν οι τσίχλες Nicotinell Fruit/Cool Mint 2 mg και 4 mg;

Τα blister συσκευάζονται σε κουτιά που περιέχουν 2, 12, 24, 36, 48, 60, 72 , 96, 120 και 204 τσίχλες. Μπορεί να μην κυκλοφορήσουν στο εμπόριο όλα τα μεγέθη συσκευασιών

 1. Ημερομηνία του φύλλου οδηγιών

Το φύλλο αυτό οδηγιών αναθεωρήθηκε στις 9 Ιουλίου 2007.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Για την περιεκτικότητα 2 mg «χωρίς ιατρική συνταγή».

Για την περιεκτικότητα 4 mg «με ιατρική συνταγή».

Δείτε επίσης