ΕΟΠΥΥ: Kαλούνται σε απολογία 520 γιατροί για παραβάσεις στη συνταγογράφηση επιθεμάτων

Ελέγχους διενεργεί ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και εντοπίζοντας παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους γιατρών οι οποίες ανεβάζουν το κόστος του Οργανισμού. Σε περίπτωση που οι εξηγήσεις των γιατρών κριθούν ανεπαρκείς, προβλέπονται πρόστιμα από 3.000 – 15.000 ευρώ και καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), υπό την Γενική Επιθεωρήτρια Γεωργία Γεωργιάδου, έχουν μπει τα παραστατικά των επιθεμάτων κατακλίσεων. Ένας στους τέσσερις γιατρούς που συνταγογραφούν επιθέματα, θα ελεγχθεί για παραβατική συμπεριφορά.

Έχουν εντοπιστεί 1.200 παραβάσεις και καλούνται σε απολογία 520 γιατροί. Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στους ασφαλισμένους.

Οι γιατροί που ελέγχονται φαίνεται ότι ακολουθούν κοινή πρακτική, καθώς συνταγογραφούν τα μεγαλύτερα μεγέθη επιθεμάτων, με τη μεγαλύτερη διάρκεια ακόμα και για παθήσεις που δεν χρειάζονται επιθέματα.

Από το καλοκαίρι του 2015 ισχύει η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τα επιθέματα κατακλίσεων και η υποχρεωτική προσκόμιση φωτογραφίας από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς που χρειάζεται επίθεμα.

Ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν επιθέματα σε διαφορετικούς ασθενείς προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία.

Για παράδειγμα, για «καλόγερο» στην πλάτη, χορηγήθηκαν επιθέματα για δύο μήνες και μάλιστα επτά ημέρες μετά την μικροεπέμβαση. Γιατροί χορήγησαν επιθέματα για έλκος παρανυχίδας, γρατζουνιά από γάτα, μικροτραυματισμό από λάστιχο ποτίσματος. Γιατροί συνταγογραφούν επιθέματα χωρίς οι ίδιοι να έχουν χειρουργήσει ή εξετάσει τον ασθενή. Οι ελεγκτές εντόπισαν επίσης φαινόμενα αποζημίωσης επιθεμάτων από τον ΕΟΠΥΥ σε τιμές μεγαλύτερες της λιανικής πώλησης ή του διαδικτύου. Ασθενείς δήλωσαν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ότι ποτέ δεν τραβήχτηκε φωτογραφία.

Δείτε επίσης