Πιέσεις για περικοπές στην υγεία από τους δανειστές

Έντονες είναι οι πιέσεις των θεσμών στο οικονομικό επιτελείο, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ζητώντας μια σειρά από περικοπές σε κύριους τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και στην υγεία.

Οι δανειστές ζητούν απάντηση πριν την επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου των θεσμών, η οποία θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου 2016.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε θετική πορεία το κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Οι θεσμοί ζητούν περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, αλλαγές στα εργασιακά, ενοποίηση ταμείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, αλλά και ειδικές αλλαγές στον χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, τα ανοικτά μέτωπα στον χώρο της υγείας είναι: Εφαρμογή της σύστασης από την εργαλειοθήκη 1 του ΟΟΣΑ για τα φαρμακευτικά προϊόντα, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2016.

Τα ΜΗΣΥΦΑ, στα οποία οι θεσμοί θα ζητήσουν πρωτογενή νομοθεσία, η οποία να προσδιορίζει επακριβώς την «γενική λίστα πώλησης», με υποκατηγορία για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αναφέροντας ότι αυτή εκκρεμεί από τον Ιούνιο. Εξορθολογισμός δαπανών υγείας και αύξηση του ποσοστού των προμηθειών που διενεργούνται συγκεντρωτικά από τα νοσοκομεία στο 60%. Η δράση αυτή έχει ορίζοντα τον Δεκέμβριο. Επίσης ζητούν αλλαγή των ειδικών μισθολογίων για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Δείτε επίσης