Α. Ξανθός: Άδικο το clawback, υποχρεωτική η μείωσή του λόγω μνημονίου

Στο συνέδριο “ATHENS HEALTH FORUM” που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, για θέματα που αφορούν την υγεία με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, του Προέδρου του ΣΦΕΕ και General Manager της ΑbbVie Pharmaceuticals, κ. Πασχάλη Αποστολίδη και του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Αντιπροέδρου της ELPEN A.E. κ. Θεόδωρου Τρύφωνα.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός,  επισήμανε την σπουδαιότητα της πολιτικής υγείας για τη χώρα μας και σημείωσε τη μεγάλη δυσκολία  για την υλοποίηση σχεδίου για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Υποστήριξε ότι περάσαμε από το στάδιο της πλήρους ασυδοσίας στην ισοπέδωσή του και σε συνθήκες στέρησης.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την αντίθεσή του στις οριζόντιες περικοπές την υγεία. Αναφερόμενος στην πολιτική του φαρμάκου επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογο και σημείωσε ότι αν και υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενοσήμων. Ανέφερε μάλιστα ότι το clawback είναι κάτι άδικο. Διευκρίνισε δε, ότι η μείωση του clawback είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο. Έθεσε επίσης ως σημαντικό θέμα τον έλεγχο της προκλητής ζήτησης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει φέρει αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης, ο οποίος αγγίζει τα 6 εκατομμύρια συνταγές το μήνα.

Αναφορικά με τη δημόσια περίθαλψη επισήμανε ότι το Υπουργείο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτήν και έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση – τομή για τους ανασφάλιστους. «Είναι σημαντικό ένα σταθεροποιημένο και βιώσιμο σύστημα υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει. «Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι οριακός, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες» είπε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η αποπληρωμή των χρεών προς τις εταιρείες του κλάδου θα αποτελέσει μια σημαντική ένεση ρευστότητας, ενώ όπως είπε «στόχος μας είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις αρχές του 2017».

Π. Αποστολίδης: Έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες του ΣΦΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και General Manager της ΑbbVie Pharmaceuticals S.A., κ. Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο εμπορικό αλλά και κοινωνικό αγαθό και διευκρίνισε ότι το 50% των Ελλήνων έχει αγοράσει φάρμακο που έχει αποζημιωθεί από την κοινωνική ασφάλιση.

Όπως σημείωσε το φάρμακο είναι ο δεύτερος εξαγωγικός πυλώνας μετά το πετρέλαιο και έχει και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης αν δοθούν επιπλέον κίνητρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «ο ΣΦΕΕ είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε προτάσεις που θα εξορθολογήσουν την αγορά του φαρμάκου».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες – μέλη του Σ.Φ.Ε.Ε.

Θ. Τρύφων: Να σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Αντιπρόεδρος της ELPEN A.E. κ. Θεόδωρος Τρύφων, υποστήριξε ότι επιβάλλεται σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση, ενώ υποστήριξε τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων. Παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και υποστήριξε την σπουδαιότητα της διατήρησης της ίδιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς όπως εξήγησε θα συνεχιστεί η κανονικότητα και η προσπάθεια ισορροπίας του Φαρμακευτικού Συστήματος.

Δείτε επίσης