Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Εκστρατεία ενημέρωσης για ΧΑΠ και άσθμα

Μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν Με στόχο να διαδώσει μηνύματα που θα συμβάλλουν στη αναβάθμιση της υγείας των πολιτών σε σχέση με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το Άσθμα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου!».

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΠΕ στη σχετική συνέντευξη τύπου, η αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων όπως η ΧΑΠ και το βρογχικό άσθμα αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα, ωστόσο, σήμερα μπορούν πλέον να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν. «Παρά το ότι η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή θανατηφόρος νόσος είναι υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη στη χώρα μας» τόνισε ο Μ. Τουμπής, Πρόεδρος της ΕΠΕ.

« Στην Ευρώπη το 10% του γενικού πληθυσμού (23.000.000) πάσχει από ΧΑΠ, ενώ 250.000 άνθρωποι παγκοσμίως κάθε χρόνο πεθαίνουν από άσθμα».

Ο Γ. Χειλάς, ταμίας της ΕΠΕ, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, τα δύο τελευταία χρόνια, το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από ΧΑΠ άγγιξε το 10,6%, (8,4% λίγα χρόνια πριν), ενώ δήλωσε ότι στην Ελλάδα κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως, εάν συνυπολογίσουμε στο κόστος διαχείρισης της νόσου και τις ημέρες απουσίας από τη δουλειά ασθενούς και φροντιστή. «Αξιοσημείωτο είναι ότι για το 95% των περιπτώσεων και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ ευθύνεται το κάπνισμα. Στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς στη χώρα μας το 40% των Ελλήνων καπνίζουν όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες χώρες είναι σαφώς μικρότερο από το 20%», υπογράμμισε ο γραμματέας της ΕΠΕ Θ. Βασιλακόπουλος

Δείτε επίσης