ΠΟΣΙΠΥ: Προς τη σωστή κατεύθυνση o έλεγχος της συνταγογράφησης

Προς τη σωστή κατεύθυνση κρίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), την προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης, χαρακτηρίζοντας «άδικο, διαστρεβλωτικό, αναποτελεσματικό αλλά και καταστροφικό», το θεσμό του clawback, που καθιερώθηκε το 2013.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρά το clawback, όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ επαναπαύτηκαν σ’ αυτή την πρακτική και δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να χτυπήσουν στην ρίζα τους τις ανεξέλεγκτες δαπάνες.

Πλέον από τις αρχές του 2016 γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια. Η ΠΟΣΙΠΥ συμφωνεί με την ηλεκτρονική εφαρμογή των συνταγογραφικών αριθμητικών ορίων από τον Ιούνιο, καθώς η πρόσφατη (έστω και μερική) εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων έχει κριτήρια τόσο επιστημονικά (σύνδεση διάγνωσης ή παρακολούθησης της πάθησης με τις εξετάσεις και την αντίστοιχη ειδικότητα), όσο και οικονομικά (μέσος όρος αξίας εξετάσεων ανά πάθηση), που όμως δεν απαγορεύουν στον συνταγογραφούντα γιατρό την δικαιολογημένη υπέρβασή των.

Η ΠΟΣΙΠΥ θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τους Ιατρικούς φορείς προκειμένου να προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα αλλά και να αποτραπεί κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης και πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η λήψη περαιτέρω μέτρων (κάρτα ασθενούς, ηλεκτρονικός έλεγχος παραβατικότητας, on line έλεγχος, έλεγχος του τόπου παραγωγής παραπεμπτικών κλπ) προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο στον έλεγχο και τον περιορισμό των δαπανών.

Δείτε επίσης