Η ΕΕ στηρίζει τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχεδιασμό του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αποτυπώθηκε στις συναντήσεις που είχαν την Πέμπτη 17/11/2016 στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο Αναπληρωτής ΓΓ του υπ. Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, με τον Έλληνα Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο και με τον Επίτροπο Υγείας, Vytenis Andriukaitis.

Ο κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην προσπάθεια αναβαθμισμένης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα και τη συνδρομή του στην προώθηση των αιτημάτων χρηματοδότησης από ειδικά ευρωπαϊκά ταμεία.

Προηγήθηκε σε θετικό κλίμα η συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Κοινωνικών Υποθέσεων, Απασχόλησης και Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής αντιπροσωπείας των Υπουργείων Υγείας και Οικονομίας-Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Αν. Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργο Ιωαννίδη.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Υγείας, V. Andriukaitis διαβεβαίωσε για την παροχή κάθε διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας από τις υπηρεσίες της EΕ και για την αξιοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ.

Ο Υπουργός Υγείας ανέδειξε τη στρατηγική σημασία που έχει η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στο κρίσιμο θέμα της προσβασιμότητας στη φαρμακευτική καινοτομία μέσα από την ορθολογική διαχείριση των νέων φαρμάκων και τη διακρατική συνεργασία στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα ακριβά φάρμακα.

Δείτε επίσης