Στα 650-660 εκατομμύρια ευρώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2016

Διευκρινίσεις στη Βουλή Διευκρινίσεις σχετικά με τη δαπάνη υγείας και τη φαρμακευτική δαπάνη έδωσε  στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καθώς αρκετοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για την τροπολογία που κατατέθηκε, καθώς την θεώρησαν δυσνόητη σε αρκετά σημεία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός: «Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, πέρυσι ήταν 570 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 490 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία και τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία που είναι εκτός ΕΣΥ, δηλαδή Παπαγεωργίου, ΝΙΜΤΣ, Αρεταίειο, Αιγινήτειο, τα οποία προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε μια υπέρβαση στη δαπάνη. Θα κλείσει περίπου γύρω στα 650-660 εκατομμύρια φέτος. Εμείς, λοιπόν, ακριβώς για να μην έχουμε προβλήματα ομαλού εφοδιασμού των νοσοκομείων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες συχνά επικαλούνται δυσβάστακτο κόστος λόγω του clawback, κάναμε μια διαπραγμάτευση και επιτύχαμε να αυξηθεί ένα όριο, που κατά την άποψή μας όντως ήταν χαμηλό και το είχαμε πει από πέρυσι, αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτό. Εκ των υστέρων αναγνωρίστηκε ότι εξαιτίας και της αυξημένης προσβασιμότητας του συστήματος υγείας, ήταν προφανώς μη ρεαλιστικό».

Για το νοσοκομειακό clawback o κ. Ξανθός διευκρίνισε: «Επίσης, αυξήσαμε 20 εκατομμύρια ευρώ το προσδιορισμένο όριο από τον μνημονιακό ν. 4346 πέρυσι –ήταν τέλη Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη- για το όριο του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα. Από 570 εκατομμύρια ευρώ πήγε στα 590 εκατομμύρια για φέτος. Και εκεί είχαμε μια υπέρβαση της δαπάνης. Για τους ίδιους λόγους περίπου υπήρξε αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό. Όμως, έχουμε δεσμευθεί ότι μέσα από την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος, την ενσωμάτωση περισσότερων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αυτή η αύξηση δεν θα μεταφέρεται -θα είναι one-off, όπως λέγεται- και στις επόμενες χρονιές. Και θα ισχύσει η παλαιότερη μνημονιακή δέσμευση για 570 εκατομμύρια ευρώ όριο clawback για το 2017 και 550 εκατομμύρια ευρώ για το 2018».

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι το όριο δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις πλην των φαρμάκων παροχές προς τους ασφαλισμένους με βάση τον ν. 4336, ήταν 1.402.000.000 ευρώ. Το 2016 υπήρχε υπέρβαση της δαπάνης, καθώς σοβαροί κοινωνικοί λόγοι που επέβαλλαν αυτή την αύξηση και που αφορούσαν την ένταξη στο σύστημα των ανασφάλιστων πολιτών, που αφορούσαν τη διαχείριση των αναγκών εξαιτίας του προσφυγικού που είχαν σχέση με την αύξηση του ΦΠΑ σε πάρα πολλά είδη που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε, λοιπόν, η συνεννόηση για το 2017 να αυξηθεί 123 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις πλην φαρμάκου δαπάνες που αφορούν τους ασφαλισμένους.

Δείτε επίσης