Γιατί ο ιός της γρίπης γίνεται πιο επικίνδυνος στην εγκυμοσύνη

Εδώ και πολλά χρόνια, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες νοσούν βαρύτερα από γρίπη σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν εγκυμονούν.

Για παράδειγμα, μια ανάλυση που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την πιο πρόσφατη πανδημία γρίπης το 2009 -κατά την οποία αναδύθηκε το στέλεχος Η1Ν1- έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες είχαν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν και διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από τον Η1Ν1 σε σύγκριση με όσες δεν εγκυμονούσαν.

Γερμανοί επιστήμονες προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό. Το συμπέρασμα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών καταστέλλεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να μην απορριφθεί το έμβρυο το οποίο ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως ξένο σώμα.

Η νέα μελέτη, που αφορούσε ποντίκια, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Host & Microbe, και έδειξε ότι το κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα κατά την εγκυμοσύνη κάνει πιο εύκολη την λοίμωξη από τον ιό της γρίπης και ειδικότερα από το στέλεχος Η1Ν1.

«Κατά την εγκυμοσύνη, η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, η έμφυτη ανοσολογική απόκριση, δεν λειτουργεί όσο γρήγορα θα έπρεπε ώστε να αντιμετωπίσει τον ιό, αναφέρει η Gülsah Gabriel, ιολόγος στο Heinrich Pette Institute – Leibniz Institute. «Ο ιός εκμεταλλεύεται το ανεκτικό περιβάλλον, μεταλλάσσεται γρήγορα και τα νέα στελέχη του γίνονται πιο επικίνδυνα».

Πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Για να κατανοήσουν την ανοσοκαταστολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές μελέτησαν θηλυκά ποντίκια εξετάζοντας τη γονιδιακή έκφραση των ανοσοκυττάρων κατά τη διάρκεια της λοίμωξης με το στέλεχος της γρίπης Η1Ν1.

Το ανοσοποιητικό σύστημα υπό φυσιολογικές συνθήκες εξαπολύει επιθέσεις κατά των ιογενών λοιμώξεων. Κύτταρα του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος αποκρίνονται άμεσα εκκρίνοντας φλεγμονώδεις παράγοντες που ονομάζονται κυτταροκίνες ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης. Καθώς η λοίμωξη εκδηλώνεται, ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ-κύτταρα μετακινούνται στην περιοχή της μόλυνσης όπου ανιχνεύουν και εξολοθρεύουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την έκλυση των κυτταροκινών είχαν κατασταλεί, γεγονός που οδηγούσε σε μειωμένη απόκριση του οργανισμού απέναντι στον ιό της γρίπης. Επίσης είχαν κατασταλεί και τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων. Ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα είχε “πέσει” για να προστατευθεί το έμβρυο.

Η συνήθης έμφυτη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού θα είχε σταματήσει την εξάπλωση του ιού από τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης. Ωστόσο, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αρχική απόκριση δεν είναι όσο ισχυρή χρειάζεται. Έτσι ο ιός έχει χρόνο να μεταλλαχθεί και να παράγει στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή λοίμωξη.

«Το καλύτερο για τις έγκυες γυναίκες είναι να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης επειδή ο ιός έχει την ικανότητα να ξεφεύγει από τις άμυνες του οργανισμού», ανέφερε η Gabriel.

Να σημειωθεί ότι μετά την πανδημία γρίπης που αφορούσε το στέλεχος Η1Ν1, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε τις εγκύους ως ομάδα πρώτης προτεραιότητας για εμβολιασμό. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο.

Πηγή: Pregnancy-Related Immune Adaptation Promotes the Emergence of Highly Virulent H1N1 Influenza Virus Strains in Allogenically Pregnant Mice.

Δείτε επίσης