ΚΕΕΛΠΝΟ: Λίγο πιο κάτω από τα 1.000 τα κρούσματα ιλαράς

Στα 968 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μηνιαία έκθεσή του. Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένουν σε επιφυλακή σχετικά με την πορεία της ιλαράς, καθώς τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα.

Η βασική εστία παραμένει στη Νότια Ελλάδα, με μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά να αποτελούν τους περισσότερους ασθενείς. Από τις κοινότητες Ρομά προέρχονται και τα δύο θύματα που κατέληξαν, ένα βρέφος και ένας 17χρονος, τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τη έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ:

– Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά Έλληνες – μόλις το 9% των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας.

– Από τα 968 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, τα 745 κρούσματα (77%) αφορούσαν παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών.

– Άλλα 115 κρούσματα (12%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων Ρομά ελληνικής υπηκοότητας ήταν παιδιά ηλικίας 0-14 ετών (90%) και κυρίως παιδιά ηλικίας 1-9 ετών.

– Οκτώ στους 10 που νόσησαν με ιλαρά δήλωσαν πως ήταν ανεμβολίαστοι και ποσοστό 10% ανέφερε πως είχε ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της νόσου.

– Σχεδόν έξι στους 10 χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ ένας στους 10 παρουσίασε επιπλοκές από την ιλαρά. Από τα 968 δηλωθέντα κρούσματα, τα 539 κρούσματα (56%) νοσηλεύτηκαν.

– Από τα 968 κρούσματα, τα 114 κρούσματα (11,8%) παρουσίασαν επιπλοκές (2 εγκεφαλίτιδα, 56 πνευμονία/πνευμονίτιδα, 5 κερατίτιδα, 12 βρογχίτιδα, 26 ωτίτιδα, 13 ήπια ηπατική διαταραχή).

– Ένα στα δύο κρούσματα καταγράφηκε στην Αττική. Συγκεκριμένα, από τα 968 περιστατικά ιλαράς τα 563 εμφανίστηκαν στον πληθυσμό του λεκανοπεδίου. Τα 167 κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Δυτική Ελλάδα, στους νομούς Αχαϊας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Πελοπόννησο δηλώθηκαν 123 περιστατικά, στην Κεντρική Μακεδονία 40 και στη Στερεά Ελλάδα 34 κρούσματα. Επίσης, από 10 περιστατικά δηλώθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία, από έξι περιστατικά σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, από τρία στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, δύο στα Ιόνια νησιά και ένα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Δείτε επίσης