Αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού

Αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού καταγράφεται τις τελευταίες μέρες τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στους καταυλισμούς των προσφύγων.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης, εξηγεί ότι οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού και του γαστρεντερικού «χτυπούν» κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους.

«Τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού είναι βήχας, καταρροή και πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός. Για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός και επιμένει, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

Όσον αφορά στις ιώσεις του γαστρεντερικού, τα κύρια συμπτώματά τους είναι διάρροια και εμετός και για την καταπολέμησή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιεμετικά και χάπια κατά της διάρροιας. Αναφορικά με τους καταυλισμούς των προσφύγων, οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συγκέντρωσαν δεδομένα από 21 Κέντρα Φιλοξενίας, σε σύνολο 25 Κέντρων που μετέχουν στο σύστημα (ποσοστό 84%).

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, κατά την τελευταία εβδομάδα του έτους παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων του συνδρόμου «λοίμωξη αναπνευστικού με πυρετό», του συνδρόμου «γαστρεντερίτιδα χωρίς αίμα στα κόπρανα» και του συνδρόμου «εξάνθημα με πυρετό».

Δείτε επίσης