Α. Ξανθός: Στόχος να λειτουργήσουν 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας το πρώτο εξάμηνο του 2018

«Στόχος μας είναι το πρώτο εξάμηνο του 2018 να έχουν τεθεί σε λειτουργία πάνω από 100 ΤοΜΥ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, το 2018 θα είναι η χρονιά που θα γίνουν τα πρώτα βήματα λειτουργίας του νέου μοντέλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τη σταδιακή ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) πανελλαδικά, από τις οποίες ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία οι πρώτες 10.

Ερωτώμενος για το αν είναι αρκετός χρόνος ένα εξάμηνο για να τεθούν σε λειτουργία 90 μονάδες, απάντησε ότι ο κρίσιμος χρόνος ήταν να ολοκληρώσουν οι υγειονομικές περιφέρειες την αξιολόγηση των αιτήσεων και να βγουν οι τελικοί πίνακες επιτυχόντων, διαδικασία που κράτησε περίπου τρεις μήνες. Επίσης, υπήρχε δυσκολία και στην εξεύρεση και διαμόρφωση δημόσιων χώρων.

«Είναι σημαντικό ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ή κριτική ότι αυτή η διαδικασία ήταν φαλκιδευμένη. Θυμίζω ότι η βασική κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση όταν ψηφίστηκε ο νόμος ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να βάλει τα δικά παιδιά κλπ», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Επίσης ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι παράλληλα με την ίδρυση των νέων μονάδων θα καταβληθεί προσπάθεια στήριξης και λειτουργικής αναβάθμισης των σημερινών δομών ΠΦΥ, δηλαδή των Κέντρων Υγείας της υπαίθρου αλλά και των πρώην ΠΕΔΥ στα αστικά κέντρα που προς το παρόν λέγονται και αυτά Κέντρα Υγείας.

Πρόσθεσε τέλος ότι στόχος του υπουργείου είναι να προκηρύξει περίπου 450 θέσεις μόνιμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας, αφού προηγηθούν 500 για τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο διάστημα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης